Finland får ny regering

Efter gårdagens mycket jämna val i Finland förlorar statsminister Sanna Marin makten. Valets vinnare? Samlingspartiet.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo firar resultatet av förhandsröstningen under partiets valvaka i Helsingfors den 2 april 2023.
Samlingspartiets ledare Petteri Orpo firar resultatet av förhandsröstningen under partiets valvaka i Helsingfors den 2 april 2023.

Igår var det riksdagsval i Finland. Valet spåddes bli jämnt och blev en riktig rysare: först sent på kvällen stod det klart att Samlingspartiet fick flest röster. Det betyder att Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin förlorar makten.

Samlingspartiet, som i svensk politik mest liknar Moderaterna, får 48 mandat i riksdagen. Näst störst blir nationalistiska Sannfinländarna med 46 mandat, medan Socialdemokraterna får nöja sig med 43 mandat. Som partiledare för det största partiet blir det Samlingspartiets ledare Petteri Orpo som bildar regering.

Ingen blockpolitik

Petteri Orpo måste samarbeta med Sannfinländarna eller Socialdemokraterna för att kunna få en majoritet av riksdagen bakom sin regering. Men det blir inte lätt: Samlingspartiet och Sannfinländarna tycker olika om invandring, medan Samlingspartiets och Socialdemokraternas ekonomiska politik skiljer sig åt. Politiken i Finland är inte uppdelad i två block på samma sätt som i Sverige. Därför är ett samarbete med Socialdemokraterna inte uteslutet, men det mindre troliga.

– Det känns naturligt att Samlingspartiet vänder sig till Sannfinländarna som gör ett bra val, säger statsvetaren Åsa von Schoultz, professor vid Åbo Akademi, under public service-bolaget Yles svenskspråkiga valvaka.

”Politisk rockstjärna”

Sanna Marin var 34 år när hon 2019 blev statsminister, och var då världens yngsta regeringschef. Som ung kvinna med en självsäker stil, och en lika självsäker närvaro på sociala medier, har hon fått mycket uppmärksamhet i internationella medier. New York Times har kallat henne för en ”political rock star” – en politisk rockstjärna.

I augusti hamnade hon i hetluften när en video dök upp där hon festade med vänner. Videon fick stor uppmärksamhet internationellt. Men i Finland har hon haft högt förtroende bland väljarna, säger statsvetaren Göran Djupsund vid Åbo Akademi till TT. Precis som Samlingspartiet och Sannfinländarna ökade Socialdemokraterna sitt väljarstöd jämfört med valet 2019.

Statsminister Sanna Marin tar emot blommor vid Socialdemokraternas valvaka i Helsingfors den 2 april 2023.
Statsminister Sanna Marin tar emot blommor vid Socialdemokraternas valvaka i Helsingfors den 2 april 2023.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget