Under de senaste fem åren har problemet med övervikt ökat med 138 procent, och idag lider nästan en fjärdedel av alla vuxna i Europa av fetma. WHO gick tidigare i veckan ut med en varning om att en ”epidemi av fetma” drabbar Europa. Enligt WHO orsakar fetma cirka tretton olika sorters cancer, och 200 000 personer i Europa drabbas av cancer varje år. En siffra de säger kommer stiga om inga åtgärder tas.
Även cancerfonden har gått ut med varningen om att övervikt ökar risken för cancer, något som Stina Wollter rasar över. Stina Wollter tackade nej till en intervju, men har uttalat sig i frågan på sin Instagram. I en story skriver hon att cancerfonden har ett ”maniskt viktfokus”, och menar på att hon själv är tjock och frisk, och att hälsa inte behöver vara kopplat till vikten. Hon säger även att det inte är konstruktivt att varna om cancer kopplat till fetma på det sättet som görs när det är kö till ätstörningsklinikerna.
Stina Wollter menar att man kan prata om hälsa utan att prata om vikt, men hur ser det ut i praktiken? Lena Hansson som arbetar med hälsofrågor på Folkhälsomyndigheten förstår att det är en känslig fråga.
– Att man är överviktig behöver inte betyda att man är ohälsosam, men det är ändå viktigt att man pratar om att övervikt påverkar hälsan.
Lena Hansson kan bekräfta att övervikten har ökat inom Sverige, och att det påverkar folkhälsan negativt. Hon tror ökningen beror delvis på att snabbmat är så lättillgänglig idag.
– Många butiker som tidigare bara sålt produkter säljer idag också något att äta.
Övervikt och fetma går att koppla samman med flertalet sjukdomar såsom diabetes och cancer, men även psykiskt lidande. Lena Hansson pratar om hur överviktiga ofta blir illa behandlade i samhället. Hon säger att det är viktigt att man samtidigt som man uppmärksammar hälsoriskerna även försöker få bort stigmatiseringen kring övervikt.
”Det behövs mer kunskap och mindre fördomar”, säger socialstyrelsen som i slutet av april släppte nya riktlinjer om hur man ska på bästa sätt behandla överviktiga patienter. Lena Hansson håller med om detta, och säger att det är viktigt att uppmuntra till en hälsosam livsstil istället för att beskylla och skrämma.