Festival för att bryta musikbranschens normer

Tjejer, kvinnor, transpersoner och ickebinära. Tillsammans skapar de musikfestivalen TOGETHER. En festival som skakar om normer och lyfter upp de som annars inte får synas, både på och bakom scenen. Läget har träffat projektledarna Helia Hole och Carola Westerlund, som berättar om varför festivalen behövs.

Together-festivalen äger rum den 18-19 augusti på Kulturhuset i Stockholm.
Together-festivalen äger rum den 18-19 augusti på Kulturhuset i Stockholm.

För drygt ett år sedan fick Helia Hole och Carola Westerlund idén om att skapa en musikfestival. Idag är de projektledare för Together-festivalen. Med den ideella organisationen Popkollo Stockholm som arrangör, ligger nu festivalens start runt hörnet.

Nya normer

Precis alla inblandande i Together-festivalen är tjejer, kvinnor, transpersoner, ickebinära och även personer med migrationserfarenhet. Och det gäller inte bara artisterna. Utan även arrangörer, ljudtekniker, ljustekniker, konferencierer, volontärer, producenter, musiker och artister. Hela rubbet.

– Festivalen handlar om att sätta nya normer. Framför allt lyfter vi unga personer under hela produktionen av festivalen: unga tjejer, kvinnor, transpersoner och ickebinära. Ibland ses ungdomskultur ner på, men det är så viktigt! Det sätter grunden för hela framtiden, säger Helia.

Helia berättar om det breda program festivalen kommer att bjuda på. Artisterna är i alla åldrar, från olika bakgrunder, framträder med både punk, pop och flera andra genrer.

– Det finns så mycket musik som är otrolig, men som inte släpps fram på grund av att artisterna inte släpps fram. Vi går miste om så mycket musik, och det är helt enkelt inte jämställt. Vi behöver fler sådana här initiativ, tills vi når målet.

Helia Hole är projektledare för Together festivalen samt verksamhetskoordinator för Popkollo Stockholm.
Helia Hole är projektledare för Together festivalen samt verksamhetskoordinator för Popkollo Stockholm.

Lyfta marginaliserade grupper

Carola Westlund, projektledare, har jobbat som både låtskrivare och musikproducent sedan 80-talet. Hon berättar om den långa pausen fram till några år sedan.

– Jag gav upp min dröm. Jag var med om en del tråkiga saker i branschen på grund av att jag var kvinna. Men nu är jag tillbaka!

Carola berättar att 98% av alla musikproducenter är cis-män och refererar till Annenberg-forskningen. Så kan vi inte ha det, menar hon.

– Vi måste bli bra på att lyfta andra som inte är likadana som oss, vi måste ta med de som är marginaliserade. Vi pratar inte bara om problemen, vi löser dem, vi skapar tillfällen!

Det viktigaste, enligt Carola, är att lyfta fram förebilder för unga. Så att yngre personer kan se att det finns någon som dem.

– Jag ser det som en skattkista och det är nu vi ritar skattkartan. Nu hittar vi skatten: den här otroliga musiken som ingen har hört än, men som vi kommer få höra!

Carola Westerlund är projektledare för Together festivalen samt ordförande i Popkollo Stockholm.
Carola Westerlund är projektledare för Together festivalen samt ordförande i Popkollo Stockholm.

Lea Heed är en av artisterna som ska framträda under festivalen. Hon förklarar att hon själv blivit inspirerad av att vara involverad i en festival där ”kvinnor och transpersoner styr och ställer”.

– Jag tror att det här kommer bli otroligt mäktigt för alla att se. Festivalen behövs verkligen eftersom kvinnor och transpersoner sällan får ta plats i musikbranschen. Även om vi ser kvinnor och transpersoner på scen, är det ofta män som drar i trådarna bakom scen.

Artisten Lea Heed tror att många kommer bli inspirerade under festivalen.
Artisten Lea Heed tror att många kommer bli inspirerade under festivalen.

Början på något större

Processen har inte bara varit lätt. Det har krävts mycket och hårt arbete, menar både Carola och Helia. Och dessutom har reaktionerna på festivalen inte enbart varit positiva.

– I en värld som är splittrad, har vi mottagit en del hat. Men vi väljer kärleken och vi fortsätter! Målet är att förena, skapa hopp och att bidra till en jämställd musikscen, säger Helia.

Hon menar att det här är bara är början, ett historiskt exempel på hur framtiden kan se ut.

– Det här är en rörelse, det här slutar inte efter festivalen!

– Ja, nu delar vi med oss av skattkartan till alla! säger Carola.

Festivalen äger rum 18-19 augusti på Kulturhuset i Stockholm, den är öppen för alla och det är gratis entré.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget