Feministiskt parti kämpar för ökad jämställdhet i Sydkorea

I dagens val i Sydkorea ställer det nya Kvinnopartiet upp. Det feministiska paritet lyfter jämställdhetsfrågor men frågan är om de kan passera treprocentsspärren, speciellt med den nuvarande smittspridningen i landet.

Sydkorea går till val i dag.
Sydkorea går till val i dag.

Idag går sydkoreanerna till valurnorna för att rösta i ett speciellt val med tanke på omständigheterna som kantas av det nya coronaviruset. Ett nytt parti som ställer upp i årets val för första gången i historien är Kvinnopartiet, med fyra kandidater. Kvinnorättsrörelsen får alltmer stöd i landet. I samtal om Sydkorea nämns ofta populär - och matkultur och Sydkorea är en fungerande demokrati men när det kommer till jämställdhet så är det en bristvara. Till exempel är bara 17 procent av ledamöterna i nationalförsamlingen kvinnor.

Frågor som partiet bland annat lyfter är aborträtt, förbättrade villkor för kvinnor på arbetsmarknaden och ett stopp av kriminella handlingar riktade mot kvinnor. Partiet har redan fått cirka 10 000 medlemmar där en stor del av medlemmarna består av yngre kvinnor.

Vägen till att bli invalda i parlamentet, där 47 ledamöter sitter, är inte lätt. Eftersom det finns en treprocentsspärr som är svår att passera i ett land som sedan lång tid dominerats av en liberal och konservativ politisk riktning, där man just nu också brottas med en smittspridning.

Många menar även att en röst på Kvinnopartiet kan anses som bortkastad.

– Självklart är jag förbannad över det sexuella nätvåldet, men jag är skeptisk till att ett enstaka mandat för ett feministiskt parti faktiskt skulle leda till en betydande förändring, säger 33-åriga Seoulbon Chai Hyun-Jung till nyhetsbyrån AFP.

Det nya Kvinnopartiet bildades så tidigt som i år, i anslutning till internationella kvinnodagen i mars, men sedan en tid tillbaka har kvinnorättsrörelsens frågor hamnat allt högre på agendan i Sydkorea. Inte minst under metoo-uppropet.

Sydkoreas nuvarande president är Moon Jae-In.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget