Under pandemin har digitala möten blivit nödvändiga för kommunikation. Det gäller inte minst tjänsten Zoom.
Arbetsplatser, högskolor och gymnasieskolor använder Zoom varje dag och kamerorna har blivit en naturlig del av vardagen. Så, hur ska man tänka för att göra Zoom-upplevelsen så bra som möjligt för sig själv och sin omgivning?
Retorikern Jenny Jernberg Ralphsson ger tips på hur man ska kommunicera på den digitala tjänsten.
1. Titta in i kameran
– Var man tittar kan vara knepigt. Försök titta in i kameran. Det är en utmaning. Folk dras till andra ögon. Jag brukar tänka för mig själv att kameralinsen är ett öga, säger Jenny Jernberg Ralphsson.
2. Kroppsspråket
– Tänk på hur du blir filmad, man ser gärna personen från lite nedanför axlarna till lite ovanför huvudet. En stor del av kommunikation sker genom kroppsspråk. Om man ska ha en presentation kan man stå upp. Då får man mer energi. Det blir roligare att lyssna på!
3. Nu går jag till skolan-tänket
– Försök att tänka att du ska till skolan. Klä på dig samma kläder som en vanlig skoldag, hitta en plats som du kan avsätta för skolan. Tänk på att ta pauser ofta. Det är viktigt, precis som med raster i skolan, fortsätter Jernberg Ralphsson.
Fotografen Mia Karlsvärd ger tips på hur man ska tänka med estetiken på Zoom.
4. Bilden
– Det är jätteviktigt att ha bra ljus på sig själv. Du ska inte ha motljus, utan en ljuskälla som riktas mot ditt ansikte. En vanlig lampa funkar.
Ett tips är att ta en selfie innan du sätter igång mötet, så du ser att allt ser bra ut.
5. Ljudet
– Ljudet är också viktigt. Använd gaming-hörlurar om du har det. Annars funkar Airpods eller liknande. Om du har möjlighet, koppla in hörlurarna i datorn.
Med dessa ess i rockärmen kommer du kunna kommunicera klart och tydligt med dina lärare och klasskompisar!