Fem gripna: terrorplaner kopplas till IS

Fem personer har gripits misstänka för planering av terrorbrott. Terrorplanerna kopplas till protesterna efter koranbränningen i januari. Enligt Säkerhetspolisen kan planerna knytas till IS.

Säkerhetspolisen.
Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen grep under morgonen fem personer misstänkta för stämpling till terrorbrott i Sverige, enligt Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säpo.

De fem männen bedöms ha kopplingar till terrorgruppen IS, enligt Säpo.

– Vi bedömer att det finns internationella kopplingar, närmare bestämt terrororganisationen IS, säger Susanna Trehörning.

Mer om kopplingarna berättar hon inte.

Genom en koordinerad insats av polisens nationella insatsstyrka greps personerna i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Tillslaget ska enligt Säpo ha gått lugnt till.

En av de misstänka männen nekar till anklagelserna om terrorstämpling.

– Han är förvånad över att han blivit misstänkt och förnekar brott, säger den misstänkte mannens advokat Thomas Jönsson.

Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen.
Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen.

Internationella varningar om attentat

Det pågående ärendet är ett av många fall som Säpo arbetar med efter protesterna kring Rasmus Paludans omdiskuterade koranbränning i januari. Sedan dess har internationella uppmaningar och varningar om attentat förekommit, enligt Säpo.

– Efter det som hände i början av året, och det säkerhetsläge som vi haft, har vi sett en markant ökning av antalet hot som riktar sig mot Sverige och svenska intressen, säger Susanna.

Trots detta ligger den svenska terrorhotnivån kvar på förhöjd nivå, med en trea på den femgradiga skalan.

Inget direkt terrorhot

Säkerhetspolisen har gjort bedömningen att risken för ett direkt terrorattentat inte är absolut. Men enligt Säpo är det är viktigt att inte chansa.

– Vi kan aldrig chansa utan vi behöver agera när vi har en underrättelsebild att det pågår någon form av planering av terrorbrott, säger Trehörning.

De fem männen är misstänkta för stämpling till terrorbrott. Senast den 7 april, under långfredagen, måste åklagaren fatta beslut om personerna ska begäras häktade.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget