Fejkad AI-intervju med F1-legendaren i koma

Formel 1-stjärnan Michael Schumachers familj stämmer tyska tidningen ”Die Aktuelle”. Tidningen ska med hjälp av AI ha publicerat en intervju med föraren som sedan 2013 ligger i koma.

Michael Schumachers har legat i koma sedan 2013
Michael Schumachers har legat i koma sedan 2013

När den tyska tidningen ”Die Aktuelle” publicerade en intervju mede den sjufaldiga världsmästaren i Formel 1 riktades många blickar på förstasidan. Rubriken löd ”Michael Schumacher, den första intervjun”. Det lovades en ”världssensation” vilket kan vara rätt ordval med tanke på att Michael Schumachers sedan en skidolycka 2013 legat i koma. Hur det kan komma sig att en man som inte öppnat ögonen på 10 år kan vara kapabel att göra en intervju väckte frågor. Det visade sig senare att citaten inte så förvånande nog var fejk. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) hade tidningen skapat intervjun.

Familjens reaktion

Den så kallade intervjun väckte starka reaktioner hos familjen. Via en talesperson går dem ut med planerar att stämma tidningen. Fram tills 2021 höll familjen sig borta från rampljuset, och valde att hålla förarens hälsotillstånd för sig själva. 2021 valde de att i en Netflix-dokumentär ”Schumachers” berätta om förarens koma, som han inte vaknat ur sedan en svår hjärnskada.

Michael Schumacher avslutade sin karriär som Mercedes-förare. Nu följer hans son, Mick Schumacher, i hans fotspår som reservförare för stallet.

Mick Schumacher följer i sin pappas fotspår
Mick Schumacher följer i sin pappas fotspår
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget