I helgen blev 28 personer stoppade av polisen i Stockholm misstänka för rattfylleri. Nykterhetskontrollen är en av flera kontroller polisen gör i trafiken.
– Alla dessa kontroller har samma syfte, det handlar om brottsförebyggande arbete, säger Caroline Ståhl på Stockholmspolisen till Läget.
Nykterhetskontroll
Nykterhet kontrolleras med hjälp av sållningsinstrumentet, även kallat dräger. Föraren blåser i instrumentet som visar om det finns alkohol i utandningsluften. Om föraren vägrar att blåsa i sållningsinstrumentet har polisen rätt att ta in personen till polisstationen för blodprovstagning eller urinprov.
Hastighetskontroll
Polisen har fasta hastighetskontroller vid sidan om vägen. Bilarnas hastighet mäts då med hjälp av laser.
Det finns en annan sorts hastighetsmätning som används av polisens bilar och motorcyklar. De används när polisens fordon körs och den mätaren kallas genomsnittshastighetsmätaren.
Enligt polisenlagen har polisen även rätt att stoppa specifika fordon för kontroller av fordon eller förare. Detta är något som Caroline Ståhl menar ofta görs mellan alla andra jobb polisen har. Hon tycker att det roligaste med att kontrollera trafik är att det är ett enkelt sätt att hitta olika typer av brott.
– Genom fordonsstopp eller fasta kontroller kan brottslighet uppdagas och förebyggas.
Cécile Briès, 18 år, som tog körkort i november, har bra koll på vilka kontroller som görs i trafiken. Hon har själv blivit stoppad en gång för en nykterhetskontroll. Även om hon visste att hon inte druckit så blev hon skakis.
Det kan vara en slump men jag vet inte riktigt om jag tror på det.
– Poliserna var ganska kaxiga först men sen insåg de att jag var nervös och då blev de lugnare och tillmötesgående, säger Cécile Briès och fortsätter:
– Min kille är inte svensk och han blir mycket mer stoppad än vad jag blir. Det kan vara en slump men jag vet inte riktigt om jag tror på det.