Fartkontroller och unga i trafiken

Polisen gör olika kontroller i trafiken. Läget träffar Caroline Ståhl, som är polis, och Cécile Briès, som nyligen har tagit körkort, för att ta reda på vad polisen gör i trafiken och hur unga känner sig bakom ratten.

Kontroll av fordon i Malmö 2021.
Kontroll av fordon i Malmö 2021.

I helgen blev 28 personer stoppade av polisen i Stockholm misstänka för rattfylleri. Nykterhetskontrollen är en av flera kontroller polisen gör i trafiken.

– Alla dessa kontroller har samma syfte, det handlar om brottsförebyggande arbete, säger Caroline Ståhl på Stockholmspolisen till Läget.

Nykterhetskontroll

Nykterhet kontrolleras med hjälp av sållningsinstrumentet, även kallat dräger. Föraren blåser i instrumentet som visar om det finns alkohol i utandningsluften. Om föraren vägrar att blåsa i sållningsinstrumentet har polisen rätt att ta in personen till polisstationen för blodprovstagning eller urinprov.

Hastighetskontroll

Polisen har fasta hastighetskontroller vid sidan om vägen. Bilarnas hastighet mäts då med hjälp av laser.

Det finns en annan sorts hastighetsmätning som används av polisens bilar och motorcyklar. De används när polisens fordon körs och den mätaren kallas genomsnittshastighetsmätaren.

Enligt polisenlagen har polisen även rätt att stoppa specifika fordon för kontroller av fordon eller förare. Detta är något som Caroline Ståhl menar ofta görs mellan alla andra jobb polisen har. Hon tycker att det roligaste med att kontrollera trafik är att det är ett enkelt sätt att hitta olika typer av brott.

– Genom fordonsstopp eller fasta kontroller kan brottslighet uppdagas och förebyggas.

Cécile Briès, 18 år, som tog körkort i november, har bra koll på vilka kontroller som görs i trafiken. Hon har själv blivit stoppad en gång för en nykterhetskontroll. Även om hon visste att hon inte druckit så blev hon skakis.

Det kan vara en slump men jag vet inte riktigt om jag tror på det.

– Poliserna var ganska kaxiga först men sen insåg de att jag var nervös och då blev de lugnare och tillmötesgående, säger Cécile Briès och fortsätter:

– Min kille är inte svensk och han blir mycket mer stoppad än vad jag blir. Det kan vara en slump men jag vet inte riktigt om jag tror på det.

Cécile Briès känner sig fri med körkort och har flera inbokade bildresor innan studenten.
Cécile Briès känner sig fri med körkort och har flera inbokade bildresor innan studenten.

Vilka som blir stoppade beror på syftet med kontrollen menar Caroline Ståhl. Hon berättar hur de oftast är flera poliser som samarbetar vid fasta kontroller och hur de då kan ta in fler fordon. Något hon säger resulterar i en större blandning av människor. Är syftet däremot att hitta exempelvis nätverkskriminella berättar Caroline Ståhl hur de gör val baserat på profilering för att stoppen ska bli mer intressanta.

Unga bakom ratten

Cécile Briès tycker att det jobbigaste med att köra bil är att många inte har koll på trafikregler.

– På uppkörningen var det noga med att allt skulle vara på ett visst sätt och så hamnar man i trafiken så gör alla inte rätt.

Caroline Ståhl berättar om ungas agerande i trafiken och hur det varierar mycket från person till person.

– Många har respekt för trafiken och trafikregler, men i vissa fall finns det en brist på självinsikt och man överskattar sina körkunskaper och sig själv som förare. Detta skapar inte så bra förutsättningar för att bli en säker bilförare eftersom man inte är mentalt förberedd eller känner till sina stressreaktioner. I stressade situationer kan dessa unga personer göra impulsiva val i trafiken som tyvärr riskerar att leda till olyckor, säger hon.

Caroline Ståhls bästa tips till unga förare är att inte stressa i trafiken utan att ha tålamod.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget