Färre vill köpa elfenben i Kina

Elfenben från elefanter har använts i många 1000 år för att skapa konstnärliga alster som sedan ges bort som dyra och exklusiva presenter. I Kina har handeln varit störst men sedan årsskiftet 2017 när all handel och bearbetning av elfenben förbjöds har köplusten numera halverats.

Elfenben betraktas som en lyxvara.
Elfenben betraktas som en lyxvara.

En färsk rapport från WWF, ”Demand under the Ban – China Ivory Consumption Research (2020)”, visar att köplusten för elfenben i Kina har minskat från 43% år 2017 till 19% idag. Rapporten visar också på god kännedom om förbudet där nästan 9/10 personer (88%), säger sig känna till det. Undersökningen har gjorts av Globescan och omfattar 2000 personer i 15 kinesiska städer.

Louise Carlsson, naturvårdsexpert, ser positivt på beskedet men menar att förbudet mot handel av elfenben är internationellt och att det är viktigt att alla länder efterlever det.

̶  Det förekommer fortfarande stora beslagtagningar av elfenben, exempelvis i Vietnam, Singapore och Malaysia. Risken finns att turister istället åker till länder som dessa för att få tag på varan, säger Louise Carlsson.

De afrikanska elefanterna och arten ”Skogselefant” är mest hotad, idag finns cirka 40 000 elefanter av den arten. Deras elfenben är lite gulare i färgen och har varit mycket efterfrågade.

20.000 elefanter presenteras årligen dö av tjuvjakt. Förutom syftet med att få tag på elfenben så är en orsak att elefanter och människor ofta hamnar i konflikt. Människor brer ut sig och elefanter lockas av deras grödor.

̶  I Thailand har vi märkt att elefanterna tycker om ananas. Placeringen av såna grödor blir därmed viktig så att elefanten inte kan komma åt det lika lätt.

Det händer också att människor blir dödade av elefanter. För att förhindra det så har olika varningssystem satts upp för att informera om när elefanter kommer så att människor kan ta sig till säkerhet. Det är även viktigt att elefanterna har tillräckligt med livsutrymme att röra sig på där det finns mat och skydd för dem.

Inför framtiden behövs olika kryphål i länders lagstiftningar stängas. Information om elefanterna behöver också bredas ut.

̶  Människor har inte förstått att elefanter är hotade, det har blivit en överkonsumtion av elfenben som har symboliserat status. Det är viktigt att vi ändrar på det, menar Louise Carlsson.

Sniderier och statyetter av elfenben.
Sniderier och statyetter av elfenben.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget