Färre dödsstraff i världen under 2017

En man i Kina leds till sin avrättning. Än idag finns det ingen bekräftad siffra på hur många avrättningar som sker i landet.
En man i Kina leds till sin avrättning. Än idag finns det ingen bekräftad siffra på hur många avrättningar som sker i landet.

Antalet dödsstraff runtom i världen är färre än på länge, enligt en rapport från Amnesty International. Men trots att utvecklingen tycks vara på väg åt rätt håll, så är det fortfarande få som känner till siffran över dödsstraff i länder som Kina och Nordkorea.

Dödsstraffet är en konstant återkommande etisk fråga, och det är fortfarande aktuellt med avrättningar i länder som USA, Iran, Egypten, bland annat. Utifrån rapporten som Amnesty International presenterat gällande antalet dödsstraff i världen under år 2017 har antalet gått ner väldigt mycket. Det totala antalet dösstraff som Amnesty känner är runt 993 stycken. Detta fördelat på ungefär 23 länder i världen, där Iran, Saudiarabien, Irak, och Pakistan är de länder där flest avrättningar skett.

Även om det kan låta som om det fortfarande är väldigt många avrättningar som skett, så är det fortfarande en stor minskning från tidigare år. I nuläget har totalt 106 länder avskaffat dödsstraff helt, för alla sorters brott. I 56 länder i världen delar man fortfarande ut dödsdomar till brottslingar, men det är inte alltid dessa blir av. I exempelvis Nigeria delades det ut 600 dödsdomar under 2017, men det finns inga bevis på att någon avrättning skulle ha skett i landet.

Men även om siffrorna kan visa på en positiv utveckling, så finns det möjlighet att fler dödsstraff har skett utan att man känner till det. Antalet dödsstraff som Amnesty dokumenterat är bara antalet kända dödsstraff. I Kina är antalet dödsstraff i landet klassade som statshemligheter, vilket innebär att få utomstående egentligen känner till antalet avrättningar i landet. Även i Vietnam och Nordkorea känner man inte till antalet avrättningar som sker där.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget