"Faran är inte över"

Trots förbud och riktlinjer för att minska spridningen meddelar Statsminister Stefan Löfven att det värsta ännu inte är över. Corona-krisen kommer inte vara över på några veckor.

Statsministern har under torsdagseftermiddagen hållit en pressträff gällande det nya coronaviruset och Sveriges strategier.
Statsministern har under torsdagseftermiddagen hållit en pressträff gällande det nya coronaviruset och Sveriges strategier.

Under eftermiddagens pressträff med statsminister Stefan Löfven meddelas att det i möte med stats- och regeringschefer diskuterats att exempelvis exportstoppen måste avlägsnas. Detta för att bland annat få tillgång till medicinteknisk utrustning. Löfven med andra betonade under mötet att det är viktigt att skydda hälsan och att tillsammans hitta en väg tillbaka till en fungerande ekonomi.

Vidare hänvisar Löfven till de rekommendationer och lagar som tillämpats för att minska smitt-spridningen.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet. Det här kommer inte vara över på några veckor, tvärtom. Vi måste tänka på flera månader och därför måste var och en göra uppoffringar, säger han och uppmanar till att absolut inte resa under påskveckan.

Faran är inte över, statsministern förklarar att det värsta ännu står framför oss och att det blir värre innan det blir bättre.

– Det är inte läge att slappna av. Det är inte läge att börja tumma på regler och riktlinjer som finns, alla måste rusta för ett värre läge.

Löfven anser att nu är tiden för självdisciplin och att det är under svåra lägen som det här där tålamodet provas på riktigt. Genom att förhålla sig till rekommendationerna tar man hänsyn till både sig själv, andra och sjukvården.

– Jag följer råden, jag ser till att hålla distans naturligtvis, jag besöker inte äldre, de släktingar jag har som är äldre, träffar jag inte helt enkelt. Så att det är samma som för svenska folket, svarar Statsministern på frågan om vilka uppoffringar han fått göra.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget