Fängelse kikade i post - olagligt, enligt JO

Personal på fängelset i Mariefred granskade brev som fångar fick från sina advokater. Justitieombudsmannen (JO) skriver att det var olagligt – och att fångarna kränktes. Advokatsamfundet: ”Högst anmärkningsvärt”

Fängelset i Mariefred där fångars post granskades av personal - trots att det var olagligt.
Fängelset i Mariefred där fångars post granskades av personal - trots att det var olagligt.

Fängelset i Mariefred kontrollerade fångars post för att se om den innehöll meddelanden från andra än deras advokat. Man kontrollerade posten på rutin, trots att man inte misstänkte att den innehöll brev från andra. Det är olagligt att göra så och JO kritiserar allvarligt fängelset för detta.

Kriminalvården: vi gjorde fel

Sveriges fängelser är del av Kriminalvården. Det är en myndighet och allt de gör måste följa lagar och regler. Kriminalvården håller med om att man gjorde fel. Nu har rutinerna ändrats.

Advokatsamfundet kritiska

”Det är högst anmärkningsvärt att anstalten i Mariefred har granskat försändelser från advokater utan lagstöd”, skriver Advokatsamfundet till Läget.

Enligt dem omfattas all kommunikation mellan intagna och advokater av advokatsekretessen. Det betyder att breven var hemliga. Det var även ett brott mot grundlagarna att breven öppnades.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget