Facebook portar amerikanska och brittiska extremister

Facebook kavlar upp ärmarna och slänger ut extrema röster på flera fronter. Konspirationsteoretiker, ledaren för Nation of Islam och ett flertal högerextrema brittiska grupper portas.

Facebook tar i med hårdhandskarna mot spridning av hat.
Facebook tar i med hårdhandskarna mot spridning av hat.

- Det finns ingen plats på Facebook för individer och organisationer som sprider hat eller attackerar människor utifrån vem de är, säger en talesperson för företaget, enligt nyhetsbyrån AFP.

Facebook har tidigare fått kritik för hur de har hanterat avstängningar av extrema grupper. Facebook informerade då i förväg de som skulle bannlysas, vilket gjorde att de hann sätta upp nya konton och hänvisa sina följare dit.

I mars i år meddelade Facebook att de utvidgar sina regler mot hatiska uttalanden och att de ska förbjuda allt stöd för vit nationalism och separatism.

En av de portade är konspirationsteoretikern Alex Jones. Jones fick i augusti i fjol ett flertal av sina sidor borttagna med anledning av att han brutit mot Facebooks regler om spridning av hat. Han ska dessutom ha glorifierat våld och använt sig av ett avhumaniserade språk om transpersoner, muslimer och immigranter, rapporterar TT.

Jones samt hans plattform Infowars har sedan dess blivit borttagna från Spotify, Twitter och Youtube.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget