Facebook-åtal kan skriva historia

Foto: TT

Grundaren till Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" står åtalad för rasistiska kommentarer – som andra har skrivit.

Den 52-åriga mannen som är åtalad var med och grundade "Stå upp för Sverige", en Facebookgrupp som har runt 164 000 medlemmar. I gruppen har vissa medlemmar delat grovt rasistiska kommentarer, bland annat beskrivs personer från Afrika och Mellanöstern som "apor" och åsikter om att muslimer borde "utplånas" eller "avrättas" har spridits.

Åklagaren i målet menar att dessa kommentarer är hets mot folkgrupp. Men när den första delen av rättegången hölls i början av maj stod den 52-åriga mannen istället åtalad för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor.

Det är en lag som skapades på 90-talet, när internet var ungt. Lagen innebär att den som har skapat en elektronisk anslagstavla ska hållas ansvarig för vad som skrivs på den.

När lagen utformades fanns inte Facebook. Och det innebär att lagen kan vara svår att applicera i just det här fallet. Är en FB-grupp en elektronisk anslagstavla? Är det rimligt att en person kan hållas ansvarig för hundratusentals kommentarer – som andra har skrivit?

Lagen har bara använts en gång tidigare, och då blev den misstänkte friad. Men Mårten Schultz, professor i juridik, tror att den 52-åriga mannen kan fällas och att fallet kan bli praxis i framtiden.

– Om det är så att åklagaren har mycket på fötterna så har det här en god chans att gå hela vägen till Högsta domstolen. Det finns ett skriande behov av vägledning kring hur BBS-lagen ska användas, sade Mårten Schultz när åtal väcktes mot 52-åringen.

Domen mot den 52-årige man som ligger bakom Facebook-gruppen skulle ha fallit idag, men skjuts upp. Anledningen är "sjukdom och synnerligen hög arbetsbelastning" enligt Eskilstuna tingsrätt.

Andra läser just nu
Mer från Läget