Få jobb - svårt för ensamkommande tjejer

Är du tjej och ensamkommande? Då har du svårare än killarna att få jobb. Det visar en studie som Stockholms universitetet gjort.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

I studien har man kartlagt hur många av 20 000 ensamkommande som fått jobb och kunnat etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Den visar stora skillnader mellan hur tjejer och killar klarar sig.

– Närmare 70 procent av pojkarna kommer in på arbetsmarknaden, men bara drygt 50 procent av flickorna, säger Eskil Wadensjö, professor vid instutuionen för social forskning Stockholms universitet till SVT Nyheter.

Var fjärde ensamkommande som fått asyl i Sverige är tjej. Relativt få av dessa har ett jobb, om man jämnför med andra invandrargrupper. Att de har svårt att få jobb kan bland annat förklaras med brister i svenska språket och att de skaffar familj tidigt.

– Vid 27 års ålder har hälften av de ensamkommande flickorna minst ett barn och då verkar det som att många följer traditionella könsroller där kvinnor är hemma och tar hand om barn, säger Eskil Wadensjö.

Skillnad vart man bor

Statistiken visar att det spelar roll var man bor. De som bor i större städer, framförallt i Stockholms län, har oftare jobb än de som bor på andra orter i Sverige.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget