Evakueringsbostäder till riskgrupper i Stockholm

Personer som bor trångt och är över 70 år eller tillhör en riskgrupp ska inom kort erbjudas evakueringsbostäder i Stockholm. Först ut är Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

För att minska smittan av covid-19 i speciellt utsatta områden sammanträder krisledningsnämnden i Stockholm stad idag för att fatta beslut om evakueringsboenden för riskgrupper. Går beslutet igenom blir Järvaområdet i nordvästra Stockholm fört ut att erbjuda evakueringsbostäder, enligt SVT. Det efter att Smittskydd Stockholm presenterade statistik som visade att området är överrepresenterat i antalet smittade i slutet av mars.

– Vi har tagit fram en modell som kan bli skalbar även för andra stadsdelar om vi ser att smittspridningen ökar där, men vi börjar med Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till DN.

Evakueringsbostäderna är mindre lägenheter på tidigare servicehus och vård- och omsorgsboenden samt ett mindre antal hos stiftelsen Hotellhem. Det är ännu oklart hur många bostäder Stockholms stad kan erbjuda.

– Jag känner mig trygg med att det ska finnas till alla som behöver, säger Anna König Jerlmyr till DN.

Hon hoppas och tror att beslutet kommer gå igenom.

– Min förhoppning är att alla ställer sig bakom det här. Hittills har det varit en enig krisledningsnämnd, säger Anna Köning Jerlmyr till DN.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget