EU vill lätta på reserestriktioner – hoppet växer för svenskar utomlands

Många som bor utomlands har drabbats av reserestriktionerna under coronapandemin. Det har varit svårt att träffa familj och vänner i hemlandet. Nu vill EU lätta på restriktionerna.

Resenärer i munskydd.
Resenärer i munskydd.

Under måndagen föreslog EU-kommissionen att det ska bli enklare för utomeuropeiska invånare att resa in i EU. För européer som bor utomlands innebär det här att det blir lättare att resa till sitt hemland.

Michelle Eliasson, 28, kommer från Sverige men har bott i Florida sedan 2017. Hon ser hoppfullt på reselättnaderna och hoppas att hon snart kommer kunna träffa sin familj.

– Jag har inte träffat min familj sedan innan pandemin. Som utlandssvensk blir det ibland väldigt ensamt, säger hon.

Michelle Eliasson hoppas på att snart få åka hem till Sverige.
Michelle Eliasson hoppas på att snart få åka hem till Sverige.

När Michelles pappa oväntat dog i september 2020 kunde hon inte resa hem till Sverige. Som svensk medborgare har man alltid rätt att återvända till sitt hemland men restriktionerna gjorde det svårt och osäkert. Eftersom hon inte är medborgare i USA var hon rädd att inte bli insläppt när hon kom tillbaka.

– Jag fick välja mellan att inte kunna fortsätta mina doktorandstudier eller att ta farväl av min pappa.

Idag anses sju länder utanför EU ha så låg smittspridning att de utan särskilda skäl får resa in i unionen. Enligt det nya förslaget ska man utöka listan över smittsäkra länder så att fler kan resa in i EU. Även personer som vaccinerats med ett EU-godkänt vaccin ska omfattas av lättnaderna.

USA börjar öppna upp allt mer efter att många nu vaccinerats och smittspridningen sjunkit. Senast under tisdagen lyfte Floridas guvernör en stor del av delstatens restriktioner. Michelle har fått vaccin och hoppas på att få åka hem snart.

– Jag saknar familjen, maten och att bara få vara hemma, säger hon.

Under tisdagen ska EU-länderna titta närmare på förslaget och under onsdagen ska dess ambassadörer diskutera frågan. Det är sedan upp till medlemsländerna att införa de nya bestämmelserna om stats- och regeringscheferna godkänner förslaget.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget