EU-Quiz

På Europadagen 9 maj firas freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, som innebar att en ny form av politiskt samarbete i Europa skulle göra ett nytt krig otänkbart. Detta ses idag som startskottet för den Europeiska unionen.

EU-FLAGGA. Foto: Henrik Montgomery/TT

Quiz Vad vet du om EU?

Fråga 1 av 9

Europaparlamentet är den ena lagstiftande institutionen inom Europeiska unionen, den andra är Europeiska unionens råd. Europaparlamentet har 705 ledamöter. I vilken stad ligger Europaparlamentets officiella säte?

Fråga 2 av 9

Vilket år blev Sverige EU-medlem?

Fråga 3 av 9

EU-domstolen ser till att medlemsländerna följer den gemensamma EU-lagstiftningen. Var ligger EU-domstolen?

Fråga 4 av 9

EU har fryst utbetalning av pengar till två länder som har misskött att tillämpa EU:s gemensamma lagstiftning. Vilka länder?

Fråga 5 av 9

Europadomstolen ska inte förväxlas med EU-domstolen. Europadomstolen är till för att skydda Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna (EKMR). Var ligger Europadomstolen? 

Fråga 6 av 9

Hur många medlemsländer finns det i EU?

Fråga 7 av 9

Europarådet tillhandahåller – både för yrkesmässig användning och för allmänheten – inspelningar av olika tolkningar av Europahymnen. Vem skrev den officiella Europahymnen?

Fråga 8 av 9

EU-kommissionen kallas ofta för EU:s motor. Det är den som bland annat föreslår nya EU-lagar. Var ligger EU-kommissionens högkvarter?

Fråga 9 av 9
Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Jean-Claude Juncker var en tidigare ordförande för Europeiska kommissionen. Han hamnade i blåsväder 2015 när han uppträdde berusad inför TV-kameror på ett EU-toppmöte där han kallade Ungerns premiärminister för "diktatorn", och hälsade på olika världsledare på speciella sätt. Hur hälsade Juncker på dåvarande svenska statsministern Stefan Löfvén?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget