EU i internt bråk om ukrainska grönsaker

Sedan förra våren har EU-länderna gemensamt haft öppna gränser för import av ukrainska jordbruksprodukter. Detta i syfte att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland. Nu har stödet stött på ett oväntat hinder: polska bönder.

Foto: Efrem Lukatsky via AP/TT

Bönderna i Polen har länge klagat på att importen av jordbruksprodukter från Ukraina innebär en orättvis och skadlig konkurrens. Polens regering har nu lyssnat och import av jordbruksprodukter förbjuds nu fram tills åtminstone 30 juni. Det handlar om allt från grönsaker till mjölk.

Ungern och Bulgarien hänger på

De polska bönderna är inte ensamma om att sura över importreglerna. Både i Ungern och Bulgarien har lantbrukarna liknande klagomål. Ungerns regering har redan följt Polens exempel och infört importstopp, och i Bulgarien funderar man kring att göra samma sak.

Kritik från Bryssel och Ukraina

I EU-högkvarteret i Bryssel är man ungefär lika sura på Polen som de polska bönderna är på ukrainsk potatis. En talesperson för EU-kommissionen skriver i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters att beslut rörande handel ska vara gemensamma inom hela EU. Från ukrainskt håll är man också upprörda över förbudet, och påpekar enligt nyhetsbyrån AFP att ukrainska bönder har det ännu värre än de polska.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget