EU hotar USA med nya strafftullar

Nya handelsbesked från EU.
Nya handelsbesked från EU.

Nötter, fisk och ketchup. Det är bara ett fåtal av alla varor EU-kommisionen vill hålla som gisslan i handelskonflikten.

Tullkonflikten

På onsdagen presenterade EU en lista med förslag på fler tullar på amerikanska varor värda ungefär 200 miljarder kronor.

EU vill lägga tullar på bland annat flygplan, choklad, apelsinjuice, traktorer och handväskor i handeln med USA. Det kan låta konstigt, men EU och USA har en historia av tullkonflikter.

I mars förra året bestämde Donald Trump att USA skulle införa tullar på importerat stål och aluminium från EU. Unionen kontrade med tullar på amerikanskt stål och aluminum - och livsmedel. Sedan dess har både EU och USA hotat att utöka tullarna.

Boeing och Airbus

Konflikten har fler dimensioner. USA och EU har länge bråkat om marknadskonkurrensen mellan två stora flygplanstillverkare - amerikanska Boeing och europeiska Airbus.

USA:s statsstöd till Boeing har förklarats olagligt av världshandelsorganisationen WTO. Tanken med de nya tullarna ska vara att kompensera för en orättvis konkurrens mellan bolagen, skriver DN.

– Europeiska företag måste kunna konkurrera på rättvisa och jämbördiga villkor. Vi måste fortsätta försvara en likvärdig spelplan för vår industri, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett pressmeddelande.

Än så länge är listan endast ett förslag. EU kommer att fatta ett beslut den 31 maj.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget