EU garanterar 1000 miljarder kronor mot arbetslöshet

Coronakrisen slår hårt mot arbetsmarknaden. EU ska nu erbjuda totalt 1000 miljarder svenska kronor i stöd för lönekostnader, rapporterar TT.

I Tyskland och Sverige finns redan implementerade system för att stödja befolkningen när löner riskerar att utebli. Riktlinjen vid en krissituation som den rådande är att arbetsgivare ska sänka arbetstiden för de anställda och att staten då ska stötta med uteblivna löner.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nu offentliggjort att EU kommer införa ett liknande system för korttidsarbete som ska gå under namnet Sure – en förkortning som på svenska översätts till Stöd för att hantera arbetslöshetsrisker i ett nödläge.

– Många företag lämnas nu utan inkomster och gör vi ingenting så kommer de att behöva göra sig av med sina anställda, uttalar sig von der Leyen.

Systemet kommer att finansieras genom lån och totalt uppstiga till 1000 miljarder kronor, rapporterar TT. Vilket som Margareta Sandstedt (SD) förkunnade i riksdagen 2011, om en helt annan sak och i en grov felräkning, är ”väldigt mycket pengar”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget