EU förbjuder mikroplaster i konstgräsmattor

EU-kommissionen har röstat ja till att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner. Om åtta år måste mikroplasterna i konstgräsen försvinna.

— I dag finns det inga lika bra alternativ, säger Stefan Cårebo, anläggningskonsulent på SvFF.

Om åtta år får man inte spela på konstgräs längre.
Om åtta år får man inte spela på konstgräs längre.

Sveriges företrädare och en majoritet av de övriga ländernas företrädare röstade ja till förbudet som EU-kommissionen har föreslagit om att förbjuda mikroplast i konstgräsmattor.

Beslutet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år. Skälet till förbudet är att mikroplaster är ett stort hot mot miljön.

Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:s medlemsländer i ministerrådet och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet om de vill ändra det. TT frågar Stefan Cårebo som är anläggningskonsulent på SvFF om beslutet.

Hur kommer det här beslutet att påverka er?

— Vi såg det som rimligt med en övergångsperiod på mellan tio till tolv år. Åtta år är en väldigt, väldigt snäv tidsram för att få fram ett nytt material. De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöva bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller, säger Cårebo.

Vad finns det för alternativ till gummigranulatet i dag?

— I dag finns det inga lika bra alternativ, så är det. Tittar vi i Norrland, så fort det blir minusgrader så fryser de flesta materialen ihop och det gör inte gummigranulatet. Men tittar man i södra Sverige, som har vinter en kortare period, så kan det fungera med ett naturligt material. Men i dagsläget finns det inget som ersätter gummimaterialet.

Hur är SvFF med och påverkar i den här frågan?

Vi är med och påverkar via Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) i den här frågan. Vi jobbar med övriga nationsförbund, framför allt med de nordiska förbunden som har samma klimat, för att forska fram nya material.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget