EU: Diskriminering ska inte lösas med förlikning

En Avro RJ 100 tillhörande BRA (Braathens Regional Airlines) landar på Bromma flygplats i Stockholm.
En Avro RJ 100 tillhörande BRA (Braathens Regional Airlines) landar på Bromma flygplats i Stockholm.

Efter ett omtalat fall där flygbolaget Braathens stoppade en passagerare med chilenskt ursprung får de kritik från EU-domstol.

Flygbolaget Braathens stoppade en passagerare från Stockholm med krav på en särskild säkerhetskontroll. Diskrimineringsombudsmannen stämde bolaget i tingsrätten då passageraren ansåg sig vara diskriminerad på grund av sitt chilenska ursprung.

Passageraren och en annan man tvingades lämna planet för att genomgå en extra säkerhetskontroll. Detta uppfattades som ett diskriminerande beteende på grund av att båda passagerarna kopplats ihop på grund av sin hudfärg. Den andra mannen tycktes vara från mellanöstern.

Braathens gjorde upp med passageraren i en förlikning men erkände inte att någon diskriminering hade skett. I ett beslut från EU-domstolen slås detta beteende nu ner. Att betala en ersättning kan inte anses vara ett adekvat skydd mot diskriminering.

- Enbart betalningen av ett penningbelopp kan inte säkerställa ett effektivt domstolsskydd för en person som yrkar att det ska fastställas att han eller hon har utsatts för diskriminering, skriver domstolen i sitt beslut.

Fallet utspelades på en svensk inrikesflygning 2015.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget