EU ber om ursäkt till Italien

Under ett framträdande inför EU:s extrasittning på torsdagen gav parlamentets kommissionsordförande Ursula von der Leyen både ris och ros till medlemsländerna. Hon bad också om ursäkt till Italien för unionens agerande under coronapandemin.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen både kritiserar och hyllar EU:s agerande under coronakrisen.
EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen både kritiserar och hyllar EU:s agerande under coronakrisen.

Under ett framträdande som skedde på distans inför EU-parlamentets extrasittning på torsdagen talade Ursula von der Leyen allvarsord inför parlamentet, skriver TT. Von der Leyen uttrycker sin förståelse för att ingen av medlemsländerna var redo för den kommande pandemin, men säger samtidigt att inte tillräckligt många länder fanns där för Italien när de behövde hjälp. Därför tycker hon att EU ska be Italien om ursäkt.

– Man kommer inte att komma igenom en pandemi som den här utan sanningen. Sanningen om allt: siffror, vetenskap, prognoser men också om vårt eget agerande, säger von der Leyen.

Skarpa besked till lögnare

Men Von der Leyen har inte bara hårda ord till EU-parlamentet. Hon anser att coronakrisen har lett till att EU nu är ”ett hjärta av solidaritet” där länder hjälps åt.

– Det sanna EU står upp just nu: det där läkare och vårdpersonal från Polen och Rumänien räddar liv i Italien, där respiratorer från Tyskland är en livlina i Spanien och sjukhus i Tjeckien vårdar sjuka från Frankrike. Det gör mig stolt, säger von der Leyen.

Samtidigt ger hon en känga till dem som utnyttjar krisen för sin egen vinning och "pekar finger och skyller på andra".

– Lägg av. Och ha modet att tala sanning och stå upp för Europa, uppmanar von der Leyen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget