Ett skepp kommer lastat med skräp

Länder i Asien säger nej till att vara soptippar för västvärlden. Ett skepp kommer lastat med 69 containrar skräp från Filippinerna tillbaka till Kanada. Skepp ohoj!

Kanada kan förvänta sig ett smutsigt återseende.
Kanada kan förvänta sig ett smutsigt återseende.

Ett sopbråk mellan Kanada och Filippinerna har lett till att Filppinerna nu tagit saken i egna händer. Avfall som transporterade till landet från Kanada för över fem år sedan, är nu lastat på ett fartyg och på väg till Vancouver i Kanada.

Skräpet var felaktigt märkt som återvinningsbart när det någon gång år 2013-2014 skickades från ett kanadensiskt företag till Filippinerna. Företaget lovade att ta tillbaka avfallet men missade den deadline som Filippinerna satt till 15 maj.

Den filippinska presidenten Rodrigo Duterte har hotat med krig och att personligen åka över och dumpa avfallet på kanadensiskt vatten. Nu är de 69 containrarna på väg tillbaka till Kanada.

Även andra asiatiska länder har börjat säga nej till att vara en soptipp för västvärlden. Nyligen meddelade Malaysia att 3 000 ton förorenat skräp skickas tillbaka till bland annat USA, Kanada, Japan, Australien och Saudiarabien. Av miljöskäl valde Kina i fjol att stoppa en mångårig import av plast tänkt för återvinning.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget