Ett år i lockdown – filippinska medborgare protesterar coronastrategin

Tusentals demonstranter i Filippinerna fyllde gatorna den första maj iklädda i munskydd och ansiktsvisir. Aktivisterna kräver president Dutertes avgång och en ny coronastrategi. Filippinerna har befunnit sig i lockdown i över ett år, och folket vill se förändring.

President Dutertes fick sitt covid-19 vaccin idag, den fjärde maj.
President Dutertes fick sitt covid-19 vaccin idag, den fjärde maj.

Den filippinska första maj-demonstrationen skulle ursprungligen äga rum vid Liwasang Bonifacio i Manila, men blev blockerad av polisbarrikader. Barrikaderna motiverades med att protester är förbjudna, då området är under den näst strängaste karantänregimen. Demonstranterna arrangerade då istället en protest i området Welcome Rotanda i Quezon City, för att kräva en bättre pandemi-strategi i landet.

Journalisten Xave Gregorio, på tidningen Philstar, har närvarat vid protesterna och dokumenterat händelseförloppet i tidningen och på Twitter.

– Lockdownen i Filippinerna är känd som en av de längsta i världen, men ändå har den inte lyckats stoppa uppgången av covid-19 fall, förklarar journalisten Xave Gregorio till Läget.

– Detta är för att regeringen inte har genomfört massprovning och kontaktspårning av viruset, vid sidan av den nuvarande militaristiska nedstängningen av samhället.

Beväpnad polisstyrka patrullerar gatorna i Filippinerna på grund av infört utegångsförbud. Bilden togs den 15 mars 2021, ett år efter lockdown införts i landet.
Beväpnad polisstyrka patrullerar gatorna i Filippinerna på grund av infört utegångsförbud. Bilden togs den 15 mars 2021, ett år efter lockdown införts i landet.

Demonstranterna anser att administrationens strategi med lockdowns utan några andra åtgärder har lett till ökad spridning av viruset och dödsfall. Ytterligare har ekonomin i landet drabbats hårt. De omfattande nedstängningarna av samhället har lett till arbetsbrist, och administrationen delar inte ut tillräckligt med bidrag åt fattiga och arbetslösa.

Även fast demonstrationen bröt mot landets lockdown, så uppmanades deltagare att bära masker och inte komma varandra för nära.

– Arrangörerna (i Quezon City) påminde deltagarna om att upprätthålla fysisk distans från varandra, bära masker, ansiktsskydd och att ofta sanera sina händer, berättar journalisten Xave Gregorio.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget