Flera gemensamma tillställningar inför studenten är inställda: traditionella mösspåtagningar, baler och flak. Folkhälsomyndigheten och utbildningsministern har gått ut med beskedet i en presskonferens:
— Det kommer inte bli stora utspring till jublande folkhav av släktingar och vänner, det kommer inte vara stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester, säger utbildningsminister Anna Ekström.
Från flera håll i landet är budskapet från kommuner tydligt: festen är inställd. Det blir ingen vanlig student i år.
Ett anpassat utspring
Nea Petersson går på gymnasiet Af Chapman i Karlskrona. Hon tar studenten i år och är en av de som har fått anpassa sitt studentfirande.
— Vi ska ha utspring klassvis utspritt över dagen, på flera olika ställen utan publik. Det känns tråkigt, man vet ju att andra skolor har utspring till i alla fall någon anhörig. Vi fick ju inte det bästa paketet, säger Nea Petersson.
Att ha utspring klassvis med endast några få anhöriga per elev är tillåtet på de skolor som kan göra det säkert och där trängsel kan undvikas. Det är skolans ansvar att avgöra huruvida det kan göras säkert. På mindre skolor är det lättare att tillåta anhöriga.
Anton Sundberg går på friskolan Aspero i Karlskrona.
— Vi kommer förmodligen ha utspring klassvis med max två anhöriga per elev. Men inget är spikat, säger Anton.
De accepterar situationen
Anton Sundberg berättar att han kommer ha sin mottagning hemma med familj och släkt först, och senare på kvällen ha med vänner för att undvika trängsel.
— Jag har köpt situationen och känner att det kommer bli av även om det inte blir precis som man tänkt sig, säger han.
Nea Petersson ska också ha en mottagning. Hon har delat upp firandet på två olika dagar mellan släkt och vänner.
— Eftersom farsgubben hemma är 70 år så kommer jag inte ha kompisarna hemma, men det blir en fest för mina utvalda vänner i en annan lokal. Även om det är konstigt så är det äntligen vår tur att ta studenten, säger Nea Petersson.