Ett annorlunda första maj-firande – hur gör partierna i år?

Första maj har fungerat som arbetarrörelsens högtidsdag i över 100 år och brukar vanligtvis firas med demonstrationer och möten. Men i år har smittspridningen av coronaviruset satt käppar i hjulet för firandet. Flera partier och fackföreningar förbereder nu för att organisera högtiden på andra och nya sätt.

Foto: Erlend Aas/TT

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och fackföreningen Syndikalisterna är några av de organisationer som brukar arrangera stora demonstrationståg och möten under första maj. I år planerar allihop någon form av digitalt firande, men på grund av den senaste tidens snabba omställningar och restriktioner finns få svar på exakt hur detta ska gå till i praktiken.

Socialdemokraterna

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad skriver i ett pressmeddelande att de siktar mot att kunna arrangera både ett regionalt och ett nationellt digitalt firande. De kommer också erbjuda tal från statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Partiets ungdomsförbund SSU planerar firandet för fullt. Kommunikationschef Youbert Aziz berättar att de tänker sända någon form av live-program under dagen, med några delar riktade till medlemmar och några till allmänheten.

Vänsterpartiet

Enligt Emil Persson, chef för enheten för organisation, har Vänsterpartiet gått ut med centrala rekommendationer till sina länsorganisationer om att inte hålla demonstrationer under första maj. Istället kommer det hållas en central sändning mellan 13-15, där bland annat partiledaren Jonas Sjöstedt håller tal. Men planeringen kring detaljer befinner sig än så länge i startgroparna.

Henrik Malmrot som är förbundsordförande för Ung Vänster säger att de också jobbar för sända live. Han hoppas att de kommer kunna kombinera talen med roliga aktiviteter.

– Vi vill kommentera vad som händer politiskt men blanda upp det med pepp. Det ska inte vara tråkigt och stelt att lyssna framför datorn, utan man ska känna att man får vara delaktig i det som händer.

Syndikalisterna

Generalsekreterare Erik Bonk berättar att första maj-firandet är en stark tradition och man oftast firar likadant varje år. Men i år har även Syndikalisterna valt att hoppa över åtminstone de större demonstrationstågen och satsar på digital närvaro.

– Jag tror vi kommer filma och lägga ut några tal och när vi sjunger Internationalen, berättar Erik Bonk.

Feministiskt initiativ

Från början var årets första maj-firande tänkt att utgå från en motdemonstration mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Uppsala, men efter den senaste tidens restriktioner är både demonstration och motdemonstration avblåsta. Nu planeras det istället för webbsända samtal i sociala medier med partiledare Farida al-Abani och inbjudna gäster.

– Som det ser ut nu ska vi ha en dedikerad första maj-vecka som kampanj i sociala medier som utgår från ett valt tema, säger Karin Tennemar från Fi.

Webbfråga Brukar du fira första maj?

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget