En annan syn på Nordkorea

Rapporter från Nordkorea vittnar om förtryck och brott mot mänskliga rättigheter. Varför finns det då de som ser landet som en framgångsstat?

Nordkoreas ambassad på Lidingö i Stockholm
Nordkoreas ambassad på Lidingö i Stockholm

Den gråblåa byggnaden i hörnet av Kyttingevägen och Norra kungsvägen på Lidingö är nästan exakt samma färg som himlen efter dagens regnväder. Den är sånär som helt dold från insyn av enorma granar och tujabuskar. Persiennerna är neddragna för att dölja det som träden missar. Förutom den enorma paraplyliknande antennen och de blåa diplomatskyltarna på parkeringens bilar skiljer sig inte huset särskilt mycket från övriga i omgivningen. När jag står utanför byggnaden är det nästan vindstilla, men hade det blåst hade den nordkoreanska flaggan fladdrat och avslöjat byggnadens roll som den nordkoreanska ambassaden.

Christer Lundgren är en av en utvald skara som varit på besök här ett antal gånger. Han är ordförande i Svensk-koreanska föreningen, en vänskapsförening mellan länderna, och har tidigare även besökt landet. På föreningens hemsida kan man läsa att dess syfte är att “stärka vänskapen mellan de svenska och koreanska folken”. Men vad är det egentligen som lockar med att bygga upp en vänskaplig relation med ett av de få länder som fortfarande har ett kommunistiskt statsskick, och som enligt många mediarapporteringar bryter mot mänskliga rättigheter och plågas av enorm fattigdom?

När jag först söker kontakt med föreningen får jag vänta några dagar innan det plingar till i inkorgen. Då är det Lundgren som svarar och tackar för intresset men vill se till att jag är påläst i frågan innan jag stämmer möte med honom, och bifogar därför tre nummer av föreningens tidning.

För Lundgren och föreningen har frågan om intresset för Nordkorea sin grund i Koreakriget på 1950-talet. Han tycker att USA sedan dess har haft en alldeles för imperialistisk inställning till Koreas politik.

– Vi vill att Korea ska få utforma sitt samhälle precis som de vill, utan utländska påtryckningar. På lång sikt vill vi se ett enat Korea, men USA har just nu ett för starkt grepp om Sydkorea. De vill inte heller ge efter, då koreahalvön är en viktig utpost mot Kina, säger han.

Lundgren tycker personligen att den rapportering om hur Nordkorea kränker mänskliga rättigheter är “uppenbart osann eller överdriven”.

– Syftet med sådan rapportering är att underminera förtroendet för landet. Det är en propagandavinkel som USA missbrukar. Man får inte glömma att det är ett land satt under svåra omständigheter, men att de bedriver terror mot sitt eget folk tror jag är en grov föreställning, säger han

Efter min intervju med Lundgren skickar han ett nytt mejl där han länkar till en artikel från “Centre for Research on Globalization” som berättar hur rapporteringen kring Kim Jong-uns död var en planerad propagandaattack. När jag gräver runt på hemsidan framgår det dock att den är milt uttryckt konspiratoriskt lagd. Det går att hitta konspirationsteorier om såväl vacciner, terroristattackerna mot World Trade Center och global uppvärmning.

Nordkorea har haft sin ambassad i Sverige sedan 1974
Nordkorea har haft sin ambassad i Sverige sedan 1974

Alternativa informationskanaler föder alternativa åsikter

Alternativa nyhetssidor och bloggar likt denna är det många av de som är positivt inställda till Nordkorea förlitar sig på. Det nya medielandskapet har gjort att det numera är markant lättare att sprida sådan information. Även bilder och filmer från landet, som tidigare kunde vara väldigt svåra att få ta del av, finns idag i överflöd på sociala medier.

På appen TikTok, som de senaste åren blivit väldigt populär bland en ung publik, läggs det upp filmer från konton som “love21004”. Det ska föreställa vardagliga videoklipp, men det är svårt att låta bli att känna att filmerna från restaurangerna och “lyxvaruhusen” verkar iscensatta.

Besök i en totalitär stat

På Korea Konsult AB, ett reseföretag som erbjuder turistresor till Nordkorea, tror de att fler idag dras till att intressera sig för Nordkorea då det är just en av få kommunistiska stater kvar i världen.

– Våra kunder brukar säga att det är som att vara i en helt annan värld att besöka landet, nästan som på månen. Många turister tror att man bara får se ett skyltfönster, vilket kan stämma vad gäller Pyongyang, men bussresorna genom hela landet ger delvis en ganska bra inblick

i det verkliga livet utanför Pyongyang, säger Michel Dalard, VD för Korea Konsult AB.

Kommentarerna från kunderna som deltagit på Korea Konsults resor prisar de stora showerna, hur väl mottagen man blir, särskilt om man tillhör “the good guys”.

Foto: Oscar Stomberg

Torbjörn Petersson är journalist på DN och har besökt landet för att skriva ett reportage. Han märkte att det är svårt att få en riktig inblick i landet när man är där som turist.

– Man får ett schema med platser man måste besöka när man åker till Nordkorea. Men de shower och museum man besöker känns ofta som en kuliss. Det är resorna mellan destinationerna där man får en riktig inblick, där människor på fälten drar plogar gjorda för oxar, säger han.

Petersson tycker det är svårt att veta vad som är verklighet och inte när det kommer till Nordkorea.

– Jag vet att det har spridits myter om vad som händer i landet av de som besökt det. Både från de som är positivt inställda till regimen och från de som kritiserar den. Och sanningen är att det är svårt att veta vad de som faktiskt bor där egentligen tycker och tänker om sitt land, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget