Klockan är strax innan fyra på morgonen när Emma Svensson vaknar upp i sitt klargula tält vid foten av Hammarbybacken. Tältet ska vara hennes basläger de kommande två dygnen då hon ska bestiga världens högsta berg, Mount Everest, i Hammarbybacken. För att nå toppen på 8848 höjdmeter innebär det att hon måste gå 111 vändor upp och ned för slalombacken i Stockholm.
Emma Svensson besteg Mount Everest i Hammarbybacken
Hon skulle befunnit sig i Nepal för att bestiga berg när coronapandemin satte stopp för hennes planer. Istället tog Emma Svensson Nepal till Stockholm.

Att bestiga berg har inte alltid varit en del av fotografen Emma Svenssons liv. Det var på ett flygplan till Nya Zeeland som hon av en slump såg filmen Everest och passionen väcktes till liv.
– Efter att jag sett filmen var min känsla att jag måste göra detta, måste bestiga berg, säger hon.
Åtta månader efter att Emma Svensson sett filmen gjorde hon sin första expedition och sedan dess har det blivit många fler. Inte minst har hon, som första svensk, bestigit det högsta berget i alla Europas länder på under ett år. Projektet, med namnet 49 Peaks, kom även att bli en bok där hon delar med sig av mycket mer än bara bergsklättring. Boken handlar om livets toppar och dalar. Om att bli hjärtekrossad, romanser på bergen och naturens läkande kraft.

Solen har ännu inte gått upp när Emma Svensson tar de förta stegen mot toppen. En fot framför den andra i ett lugnt och jämt tempo uppför backen. På nedvägen springer hon. En tunnare jacka värmer henne under morgontimmarna. Efter de första tusen höjdmeterna börjar solen gå upp över Stockholm och Emma Svensson känner sig motiverad och fokuserad.
– Redan vid de fösta stegen visste jag att jag skulle klara det, säger hon.
Idén till att bestiga Mount Everest i Hammarbybacken väcktes då coronapandemi vände upp och ner på Emma Svenssons vardag. En vardag som innebär att hon ständigt är på resande fot mot nya berg att bestiga eller fotoprojekt att genomföra. Nu är istället alla hennes jobb inställda och hon kan inte resa till bergen.
– Egentligen skulle jag befunnit mig i Nepal för att bestiga tekniskt svåra berg. När alla planer ställdes in kände jag mig vilsen och ville ha ett projekt. Jag fick ta Nepal till Stockholm, säger Emma Svensson.
Att äta ofta är viktigt för att ständigt ha tillräckligt med energi. Det är ändå två maratonlopp och 8848 höjdmeter som Emma Svensson ska genomföra under de två dygnen. Efter var femhundrade höjdmeter äter hon snacks i farten och efter var tusende höjdmeter tar hon en vila och äter mat. Vätska får hon i sig i form av saft som hon bär med sig i löparvästen.

Träningsklockan visar 4350 höjdmeter och solen har gått ned när Emma Svensson sätter sig i det klargula tältet och är klar för dagen. Bara ett varv från halvvägs till toppen. Fem timmars sömn väntar innan det är dags att påbörja morgondagens vandring.
– Jag gillar tanken på att göra det för att det är lite galet. Det är kul att göra saker som man inte vet om man kommer att klara av, det motiverar mig, säger Emma Svensson.
Innan soluppgången påbörjar Emma Svensson den andra dagen av vandring upp och ned för Hammarbybacken med målet att nå toppen av Mount Everest.
– Det här projektet var något jag ville göra för mig själv. Jag ville utmana mig själv och göra det till min egna upplevelse. Därför gjorde jag det på egen hand utan sällskap, säger Emma Svensson.

"Att bestiga berg är som att meditera"
Att bestiga berg är lika mycket en utmaning fysiskt som mentalt.
– Jag var beredd på att bli uttråkad och att det skulle bli mentalt påfrestande men jag kände inte av det en enda sekund, säger Emma Svensson.
När Emma Svensson började bestiga berg hade hon ingen aning om vad som väntade. Men det hon fick uppleva gjorde att hon inte kunde gå tillbaka och leva ett vanligt liv, utan bergen, igen.
– Att bestiga berg är som att meditera, man gör något helt fokuserat i flera timmar. Man får jobba på sina dåliga sidor och blir starkare. Får en stund med sig själv, säger hon.
Fredrika Mårtensson, universitetslektor i miljöpsykologi, intygar om att det finns ett samband mellan utomhusvistelse och välbefinnande.
– Vi hittar återhämtning och välbefinnande i utomhusmiljöer. Det bidrar till att vi sover bättre, ökar vår förmåga att koncentrera oss och gör att vi hanterar sociala relationer mer fördelaktigt, säger Fredrika Mårtensson

Klockan är halv två på natten och det enda som syns i Hammarbybacken är skenet från Emma Svenssons pannlampa. Det har gått 44 timmar sedan hon startade.
– Det är sista gången du går upp så du måste njuta och vara stolt, säger Emma Svensson till sig själv.
När hon når toppen för sista gången har hon bestigit Mount Everest och de 8848 höjdmeterna har avklarats. Fast egentligen har hon gått ännu längre. Träningsklockan krånglade och det hela slutade med att Emma Svensson gick 116 varv och över 9000 höjdmeter.
– Det var jättekul och en cool upplevelse. Jag är mest stolt över att jag under hela tiden var motiverad och fokuserad. Att jag inte vek ned mig, säger Emma Svensson.






