Elsparkcyklar förbjuds i Paris

Paris invånare har röstat ja till att förbjuda elsparkcyklar. I en folkomröstning under söndagen röstade närmare 90 procent för ett förbud.

– Från den 1 september kommer det inte längre att finnas några elsparkcyklar till uthyrning i Paris, säger stadens borgmästare Anne Hidalgo, enligt nyhetsbyrån TT.

Elsparkcykeluthyrning förbjuds i Paris från den 1 september 2023.
Elsparkcykeluthyrning förbjuds i Paris från den 1 september 2023.

Under en folkomröstning igår röstade Parisborna igenom ett förbud mot uthyrning av elsparkcyklar. Drygt 89 procent av de röstande var för ett förbud. Totalt deltog cirka 103 000 personer i omröstningen, det vill säga endast 7,4 procent av invånarna.

Hyllad och kritiserad

Paris var en av de första storstäderna som började hyra ut elsparkcyklar. Efter starten 2018 har de blivit väldigt populära, men också fått mycket kritik, bland annat efter en mängd olyckor. Därför har nya och strängare regler införts enligt flera medier, bland annat hastighetsbegränsningar och särskilda parkeringszoner. Dessutom får det bara finnas tre operatörer – Lime, Dott och Tier.

Detta verkar alltså inte ha räckt, och därför bestämde stadens borgmästare Anne Hidalgo att invånarna skulle få rösta om man ska införa ett förbud eller inte.

Omröstningen gällde bara uthyrda elsparkcyklar – de privatägda påverkas inte. Och även om resultatet av omröstningen inte är bindande, så har borgmästaren Hidalgo alltså lovat att lyssna på folket.

Yngre drabbas

Det är många yngre som använder elsparkcyklarna, som nu måste hitta andra sätt att ta sig fram. Drygt 70 procent av användarna är under 35 år, enligt TV4. Samtidigt rapporterar flera medier om att det mest var äldre personer som gick och röstade. Detta trots att både Tier och Lime lånade ut sina elsparkcyklar gratis under valdagen, för att få användarna att ta sig till vallokalerna och rösta emot förbudet. Men det verkar alltså inte ha hjälpt.

Nu tror man att fler franska städer kommer följa efter och rösta om ett uthyrningsförbud. Om det kommer sprida sig till Sverige återstår att se.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget