Den 26 mars föddes en elefantkalv på Borås djurpark. Fyra dagar senare föds ännu en kalv. Detta sågs som mycket goda nyheter, speciellt med tanke på artens hotade ställning. Antalet afrikanska elefanter har minskat från tio miljoner till 400 000 på 100 år, och IUCN höjde i mars hotstatusen för både den afrikanska skogs- och savannelefanten.
Babylyckan blev dock kortvarig då flocken valde att stöta ut den förstfödda kalven till fördel för den senare födda hankalven. Enligt Therese Hård, zoologisk chef på djurparken, är orsaken till flockens beteende okänd. Hon säger att det inte går att påverka flockens beslut.
Personalen på djurparken beskriver händesleförloppet som en känslomässig bergochdalbana. Den initiala lyckan övergick snart till en intensiv kamp mot klockan.
Kalven ges nu vård dygnet runt i form av värme, syrgas, mat och medicinsk hjälp. Två vetrinärer jobbar i skift för att kalven ska överleva detta första kritiska stadium. Trots detta är prognosen mörk, säger Hård. Utan sin flock är elefantungen i mycket dåligt skick.
Hård påpekar dock lyckan i att den andra kalven mår bra.
– Det är fantastiskt. Den kalven fungerar väldigt väl med flocken och den individen är ju lika viktig för sin arts fortlevnad. Det ger onekligen dubbla perspektiv på en arbetsdag, säger Therese Hård.