Elefanternas fristad

För att rädda elefanter från det djurplågeri de får utså i turistindustrin har det öppnats många parker och reservat. Dessa är inte alltid ett bättre alternativ, men det finns parker som faktiskt är etiska.

I Thailand har elefanter länge använts för att transportera timmer, men när regeringen förbjöd skogsavverkning 1989 hamnade elefanterna i turistindustrin istället.

Elefantridning har länge varit ett populärt turistnöje runt om i världen och en semesterdröm för många. Detta har dock ändrats sedan djurrättsorganisationer började uppmärksamma de hemska förhållanden som elefanterna lever under. När toleransen mot elefantridning minskade började elefantägarna istället öppna upp parker och reservat, så kallade ”sanctuaries”. Parkerna marknadsför sig själva som etiska och fria från våld, och belyser det djurplågeri som elefanterna utsätts för på cirkusar och vid elefantridning. Många av elefanterna i dessa parker kommer från just turistindustrin och elefantparkerna påstås vara det bättre alternativet.

Aydin Adnan kommer från Washington, DC och åkte till Thailand för att arbeta som volontär på en av dessa elefantparker. När han berättar om sin upplevelse stämmer den inte överens med vad elefantparkerna utger sig för vara.

– Vid ett tillfälle såg jag en mahout, en elefanttränare, trycka in ett litet föremål i en elefants sida när hon vägrade röra på sig. Samma dag, inte ens 20 minuter senare, såg jag en annan mahout göra exakt samma sak men han gjorde det så hårt att elefanten skrek till. Lätet hon gjorde fick mitt hjärta att sjunka. När han såg att jag kollade log han och sa att lätet betyder att hon är glad.

Elefanttränarna brukade systematiskt misshandla elefanterna så att de skulle förstå vem de skulle lyda. Under natten stod elefanterna fastbundna och på dagen gick de på turer med besökarna.

– Vi uppmanade besökarna att klappa dem, krama deras snablar och ta tag i huden för att känna hur tjock den var. De fick också mata elefanterna och bada med dem.

Det är inte naturligt för elefanter att vara i så nära kontakt med människor och spendera varje dag med folk som klättrar på dem. Tyvärr är det så elefanterna behandlas på många av parkerna, men det finns också elefantparker där elefanterna får bete sig naturligt. Lek Chailert är grundaren av en elefantpark i norra Thailand som har fått en rad utmärkelser för sitt arbete.

Parken är en specialpark där elefanter som tidigare misskötts och utsatts för våld får en fristad. Ofta resulterar misskötseln i skador eller sjukdomar, vilket innebär att elefanternas tidigare ägare inte längre har någon användning av dem. Med dålig fysisk och psykisk hälsa, såväl som hög ålder och andra komplikationer, skulle dessa elefanter inte överleva i det fria. Därför får de komma till Lek Chailert.

Elefanter trivs bäst i det fria. På Lek Chailerts elefantpark får de leva så naturligt som möjligt.

– Många andra parker använder fortfarande barbariska tortyrmetoder för att bryta ner elefanter så att de följer mänskliga kommandon. Vi är en kedjefri park där elefanterna får gå fria på 100 hektar mark och leva så naturligt som möjligt.

Parken har även förbjudit bad med elefanterna och låter inte längre besökare röra dem, istället får man se de stora djuren på avstånd.

– Beslutet att inte låta besökarna bada med elefanterna har resulterat i att anmälningarna till parkbesök har minskat med 50 procent, men hela poängen med parken är rädda dessa vackra varelser från traumat de har fått utså hos människor. Vi valde att låta dem njuta av sin frihet till det yttersta och besökare som verkligen vill stödja ett etiskt elefantreservat kommer att förstå det.

Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...