Eldningsförbud ställer till det på valborg

Såhär såg valborgsfirandet ut på Riddarholmen i Stockholm 2013, men kanske inte i år.
Såhär såg valborgsfirandet ut på Riddarholmen i Stockholm 2013, men kanske inte i år.

På medeltiden tändes majbrasor för att skydda boskap och djur från faror som magiska krafter och vargar. I år verkar det däremot vara fritt fram för dessa övernaturliga väsen, då länsstyrelsen beslutat om flera eldningsförbud i landet.

Om du bor i Blekinge, Östergötland, Kronoberg eller Jönköping och tänkt titta på en brasa på valborg är det dags att tänka om. På dessa ställen införde Länsstyrelsen nämligen under måndagen ett eldningsförbud. I Värmlands län, Uppsala och Stockholm, Västmanland, Örebro och Västra Götaland avråder Länsstyrelsen från eldning.

Men varför får vi inte elda på valborg? Det är ju tradition!
Ja, tyvärr så tar inte vädret hänsyn till traditioner. Eldningsförbudet är infört på grund av torr mark, efter fjolårets varma sommar. Om gnistor flyger från majbrasan till omkringliggande gräs finns det en stor risk att elden sprider sig till skog och mark. Det är som sagt inte eldningsförbud i hela Sverige, men bryter mot eldningsförbudet kan du få betala böter. Så om du vill vara på den säkra sidan på valborg så slopar du majbrasan för plånboken och miljöns skull.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget