Ekonom föreslår helikopterpengar till folket efter coronakrisen

Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, föreslår att Sverige inför en variant på den gamla teorin om att släppa pengar till folket från en helikopter.

I Hongkong ska man dela ut motsvarande cirka 13 000 kronor till alla invånare över 18 år. I USA en engångssumma på 12 000 kronor till vuxna och 5000 kronor till barn. I Sverige kommer nu Andreas Wallström med ett liknande förslag.

I en intervju med Dagens Nyheter förslår han en form av medborgarlön på 10 000 kronor i månaden till de fem miljoner svenska medborgare som är i arbetsför ålder. Preliminärt föreslår han att detta skulle kunna pågå i sex månader med start när den värsta krisen blåst över.

Förslaget är en variant på den amerikanske ekonomen Milton Friedmans teori om ”helikopterpengar” från 1969. Den innebar i korthet att nytryckta sedlar slängs ut från en helikopter för att sedan kunna spenderas av befolkningen för att stimulera ekonomin. Wallströms förslag är inte att trycka mer pengar, utan statsskulden som byggs på genom att regeringen tar lån.

– Regeringen jobbar för fullt och har akuta saker att göra, den har försökt lappa här och där och ge olika typer av stöd till företag och anställda, men det är svårt att täcka alla. Och ju större det här blir, ju mer komplext blir det och desto starkare blir argumentet att gå ut med ett allmänt stöd, säger Andreas Wallström till DN.

10 000 kronor i månaden till fem miljoner människor i sex månader skulle totalt bli 300 miljarder kronor och därmed sex procent av Sveriges BNP. En ansenlig summa, men inte en summa som bör väcka någon oro, menar Wallström.

– Det är ingenting som äventyrar vår statsskuld. Vi skulle kunna gå ut med ganska stora och breda stimulanser, säger han till DN.

Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström föreslår 10 000 kronor i medborgarlön till varje svensk i arbetsför ålder.
Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström föreslår 10 000 kronor i medborgarlön till varje svensk i arbetsför ålder.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget