Efterträdaren till Encrochat knäckt – en dubbelt så stor gangsterchatt

När fransk polis knäckte Encrochat gav det en unik möjlighet till insyn i de kriminella nätverken. Sky ECC är en av de chattjänster som de kriminella gick över till men som nu även den knäckts.

Mobil
Mobil

Europeisk polis har lyckats knäcka den krypterade chattjänsten Sky ECC. Enligt polismyndigheten har plattformen använts av hundratals grovt kriminella för att planera och begå brott i Sverige rapporterar TT.

– Det är ett omfattande material och bedömningen hittills är att det för Sveriges del kan handla om en dubbelt så stor omfattning som i Encrochat", säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), på polisens sajt.

Den senaste statistiken från svensk polis visar att man med hjälp av Encrochat hittat 500 personer misstänkta för brott och 230 personer som frihetsberövats. Gängforskare konstaterar att när polisen knäckte Encrochat fick de en möjlighet att skaka om de kriminella gängen på ett sätt som sällan är möjligt.

– Det finns en symbolik i det, att man kommit åt dem och blottat dem. Nu kan alla skåda reglerna och kommunikationen inom nätverken och det uppskattas sällan i den här miljön eftersom det signalerar att man inte varit tillräckligt listiga och smarta, utan man har tillåtit att polisen kommit så långt som den gjort, säger Amir Rostami, polis, docent och forskare i kriminologi vid Högskolan i Gävle och Institutet för framtidsstudier.

Sky ECC hävdar att telefoner sålts under Skys namn men varit laddade med förfalskade appar. FBI har blockerat Sky ECC:s hemsida efter att vd:n för Sky Global blivit åtalad för att ha hjälpt narkotikasmugglare att undanhålla information, uppger TT.

Mer från Läget