Efter vaccinbytet - Australien skrotar årsmålet

Australien har slutat vaccinera sin befolkning under femtio år med Astra Zenecas vaccin. Men de nya Pfizerdoserna dröjer och nu tvingas regeringen skrota det nationella vaccinmålet för 2021.

Australiens premiärminister Scott Morrison.

Målet var att alla vuxna australier skulle få i alla fall en spruta i armen innan årsskiftet.

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin, som kunnat produceras inom Australiens gränser, har varit en stöttepelare i landets massvaccinationskampanj mot covid-19. Men efter rapporterna om personer som drabbats av blodproppar som bieffekt av vaccinet valde man i förra veckan att sluta tillhandahålla sin befolkning under femtio år med vaccinet.

Då Janssens vaccin klassas som för likt Astra Zenecas föll valet på Pfizers vaccin som det nya alternativet och i helgen gjordes en beställning på ytterligare 20 miljoner doser.

— Vår utmaning här i Australien är väldigt annorlunda från övriga världens. I helgen hade vi ingen samhällsspridning, australier kan träffa varandra i sina hem, gå ut på restauranger, gå på sportevenemang och kulturevenemang, säger landets premiärminister Scott Morrison i ett videoinlägg.

Men leveranserna dröjer och väntas inte anlända förrän framåt hösten vilket alltså tvingar regeringen att ge upp vaccinationsmålet för 2021. Vidare innebär detta att landets gränser, som varit stängda sedan mars förra året, inte kommer att kunna öppnas som planerat.

— Det är inte säkert just nu att öppna våra internationella gränser. Runt om i världen är covid-19 fortfarande utbrett. Vi ser fortfarande en ökning av nya fall, framför allt i utvecklingsländer, säger Morrison.

Australien, med 25 miljoner invånare, har haft 29 400 rapporterade fall av covid-19, varav 909 personer har dött. Igår hade 1,2 miljoner vaccindoser fördelats över befolkningen, enligt fakta från Australiens folkhälsodepartement.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...