Efter skoldåden: Regeringen vill höja säkerheten

Foto : Johan Nilsson / TT

Under ett års period har flera fall av grovt våld på skolor anmälts, senast på en skola i Uddevalla i fredags. En elev berättar om vad hennes skola gjort för att stärka säkerheten.

I söndags häktades en man för misstänkt mordförsök. Mordförsöket skedde under fredagseftermiddagen när en elev blev knivhuggen på en skola i Uddevalla.

Detta är det senaste fallet av allvarligt våld i skolmiljöer. Innan dess, den 21 mars, mördades två lärare på en gymnasieskola i Malmö. Dessa mord och mordförsök har väckt en fråga om säkerhet inom den svenska skolan.

Majken-Viola Tapper Kaller, 18 år gammal berättar om hur hon har tänkt på säkerheten efter attentatet i Malmö. Hennes skola, fryshusets gymnasium, brukar polisen besöka ofta.

–    Min skola är ganska utsatt, vid ett tillfälle var det ett mordförsök. Då blev vi mest tillsagda att inte kolla ut genom fönstret på alla polisbilar och fokusera på lektionen.

Trots detta är inte Majken-Viola speciellt orolig. Hon berättar om Lugna gatan, en åtgärd hennes skola har tagit som faktiskt hjälpt stärka säkerheten enligt henne.

–    Det är ett gäng ordningsvakter som går runt i skolan och sköter säkerheten. De bråkiga eleverna respekterar dem vilket känns tryggt. Om någon skulle vilja slå ner mig är det skönt att veta att Lugna gatan skulle vara där snabbt och stoppa dem.

Majken-Viola tar även upp att vakterna på Lugna gatan inte är helt oproblematiska, vissa har själva ett kriminellt förflutet som de tidigare blivit kritiserade för. Men enligt henne vägs den nackdelen upp av de många fördelarna.

Majken-Viola Tapper Kaller, 18 år.

Regeringen vill se förändring

Attentatet i Malmö väckte rop på förändring hos många. Skolminister Lena Axelsson Kihlblom vill göra åtgärder som förhindrar att dessa attentat händer igen.

Kihlblom bjuder in kommuner, myndigheter, organisationer, och fackföreningar till samtal med syfte att förbättra säkerheten kring skolan och för att kunna undvika fler attacker i framtiden.

Samtalet, som förväntas äga rum i början av maj kommer hantera frågan på en bred nivå. Kihlblom förklarar att detta inte är ett problem enbart på en skolnivå. Bakomliggande orsaker grundar sig i en komplex samhällsproblematik. Eftersom att Kihlblom vill lyssna in parterna och inte åsidosätta någons tankar vill hon inte säga vilka frågor som kommer att tas upp. Men som Lugna gatan bevisar finns det saker man kan göra som fungerar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...