Efter påsk blir det pingst - eller salmonella?

Ett Kinderägg.
Ett Kinderägg.

Nu har 300 fall av salmonella kopplat till Kinderägg-choklad rapporterats, enligt smittskyddsmyndigheten ECDC. Ferrero återkallar därför flera Kinderägg-produkter. Läs vidare för att ta redo på vilka!

Ferreros Belgiska fabrik tvingades att stänga 8 april, efter att Kinder-tillverkaren hade larmat om ett salmonellautbrott kopplat till deras produkter. Under tiden första larmet gick så hade 125 personer redan smittats. I slutet av april återkallades fler Kinder-produkter, enligt svenska Livsmedelsverket

Nu är utbrottet inte längre en Kindersurprise och 266 personer är konstaterat salmonellasmittade och 58 fall har en sannolik koppling till utbrottet, enligt ett pressmeddelande från ECDC. De flesta av länderna som är drabbade ligger i Europa, men det finns också fall av Kinderägg-salmonella i Kanada och USA.

86,3 procent av alla som har konstaterats sjuka är under tio år och 40 procent av dessa har behövt sjukhusvård. Inga människor har dött i nuläget.

Enligt smittskyddsmyndigheten finns det åtta andra människor som också blivit smittade av salmonella, så det kanske finns en annan smittokälla och att Kinderäggen inte är den ensamma boven i dramat.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget