Efter dödsolycka – nu ifrågasätts elsparkcyklar

Elsparkcykeln – ett lätt och bekvämt transportmedel för många. Nu ifrågasätts den efter att en ung man omkommit i Helsingborg. Utredare Hans Cassepierre på Transportstyrelsen vill att elcyklarna ska tas bort från vägarna.

- Det är ett fordon som inte ska vara i trafiken, säger han.

Foto: Foto: TT

En 27-årige mannen uppges ha kommit i hög fart nedför en backe när han krockade med en bil i Helsingborg sent på torsdagskvällen. Trots att han fördes med ambulans till sjukhus, gick hans liv inte att rädda.

Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre är inte förvånad över att det skett en olycka. Han har sedan tidigare varnat för farorna med de trendiga fordonet.

- Vi har tyvärr bara väntat på att det skulle komma en allvarlig olycka, och så klart är det extra tragiskt att någon omkommer, säger Hans Cassepierre utredare på Transportstyrelsen.

De trendiga fordonet har ökat lavinartat i storstäderna. Flera märken har poppat upp i konkurrensen om kunderna. I Stockholm räknar man med att det finns 1500 elsparkcyklar för uthyrning och i Malmö cirka 700.

Oklart om det är elcykel eller moped

Ett problem med fordonet är att det är oklart hur de ska definieras, enligt Hans Cassepierre. Det är ingen elcykel, som max får gå 20 kilometer i timmen när den saknar pedaler och har särskilda krav på bromsar och andra funktioner, och det är heller ingen moped.

- Vi är av uppfattningen att det är ett fordon som inte ska vara i trafiken. Det här är något annat. Om de ska användas måste de uppfylla kraven för eldriven cykel, och om de inte gör det är det ett fordon som inte får användas i trafiken.

Få förare tänker på säkerheten

Sedan införandet har elsparkcyklarna orsakat många olycksfall. Akutmottagningen i Malmö uppger att det varje vecka kommer in personer med skador från att ha åkt elsparkcyklar.

Något som kan vara en bidragande orsak till alla olyckor är att få personer väljer att använda hjälm när de åker. Enligt Hans Cassepierre, kan det också bero på att många i praktiken går mycket snabbare än det är beskrivet.

Efter dödsolyckan är det nu upp till polisen att bedöma om de fortsatt ska vara tillåtet att köra.

Företaget vars elsparkcykel var inblandad i dödsolyckan meddelar att man samarbetar med polisen för utreda vad som hände.

– Vi beklagar det inträffade, våra tankar går till familj och anhöriga", skriver företaget i ett pressmeddelande och understryker att trafiksäkerheten är en viktig fråga.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget