Det var Prins Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse och den brittiska organisationen Made By Dyslexia som bjöd in till paneldiskusioner om dyslexi på onsdagen. Utöver prinsparet närvarade även drottning Silvia och den brittiska prinsessan Beatrice som likt Carl Philip har dyslexi.
Inbjudna makthavare och ungdomar från gymnasium och universitet fick i paneler diskutera sina egna erfarenheter av diagnosen och berätta om vilka positiva egenskaper som finns. Under ett av panelsamtalen medverkade youtubern och komikern Hampus Hedström. Han berättade bland annat om hur han tror att sin dyslexi påverkat och hjälpt honom med sin komik och arbete.
Lina Axelsson Kihlblom, Sveriges skolminister, var inbjuden och pratade om hur skolan kan arbeta med frågan och hur hennes egen dyslexi påverkat henne. Läget intervjuade henne och frågade hur ungdomar i landets skolor ska nås av de planer och funderingar som avhandlades i Bernadottebiblioteket på slottet.
Varför är det viktigt för dig att vara på plats här idag?
– För mig är det här en kärnfråga. Jag vill ha en svensk skola för alla och där vi inte tappar några på vägen. Vi har en arbetsmarknad där alla kommer behövas och dyslektiker är en stor del av samhället. Vi ska ha ett skolsystem som tar till vara på dess kvalitéer, inte brister. Det belyses extra tydligt idag.
Skolministern medverkade i en av panelerna där tre ungdomar från gymnasium och universitet också medverkade. De var tydliga med att påpeka att lärarna behöver få de kunskaper som krävs om diagnosen.
Tror du det som sägs här idag når ut till de ungdomar som finns ute i Sveriges skolor?
– Det tror jag att det gör. Genom att vi bland annat satsar på att fler lärare ska lära sig om detta i sin grundutbildning och vidareutbilda de lärare som jobbat några år. Det är viktigt att de förstår styrkorna och får kunskap om den här elevgruppen.
Cirka 5-8% av befolkningen har dyslexi enligt en siffra som specialpedagogiska skolmyndigheten tagit fram. Skolministern nämner statistiken.
– Det betyder att det finns dyslektiker i varje klassrum och det är viktigt. Jag vill inte ha ett skolsystem som sorterar bort elever för att de känner att de behöver särskilt stöd.
Tycker du då att man ska vara öppen med att man har dyslexi?
– Absolut. Jag fick själv under skolgången höra att jag var ordblind. Vi måste sluta skämmas för vi har ingenting att skämmas för.