Dumpstring – miljövänligt men olagligt

När butikerna slängt soporna för dagen och låst dörren så dyker dumpstrarna upp. Maten som butiken inte tänker sälja plockas upp ur containrar av människor som tycker att den inte borde gå till spillo. Men det är olagligt.

Jenny kom hem med bland annat köttfärs, kyckling, blommor och frukt.
Jenny kom hem med bland annat köttfärs, kyckling, blommor och frukt.

– Nu dyker jag ner här då, tar du en bild? säger Jenny och försvinner ner i sopkärlet.

Dumpstraren Jenny öppnar ett grönt sopkärl utanför en butik i Stockholm. Det har redan varit några här ikväll, konstaterar hon. De upprivna svarta påsarna och bristen på några bra fynd är beviset. Detta är hennes go-to ställe där hon alltid brukar hitta massvis med mat att ta hem.

2019 producerades det 931 miljoner ton matsvinn, enligt en rapport om matsvinn gjord av FNs miljöprogram. 13 procent av matsvinnet kommer från butiker och är alltså mat som inte ens blivit såld. En del av det är ätbart, enligt Jenny och andra dumpstrare.

Dumpstring är när en person letar i containers och sopor efter exempelvis mat. Istället för att köpa maten i butiken så väljer så kallade dumpstrare att leta bland matbutikers sopor efter ätbar mat.

– Jag är halvt sjukpensionär och det blev slitigt ekonomiskt under Corona. Nu sparar jag minst ett par tusen i månaden på mat, säger Jenny.

Hon gick med i en grupp på Facebook om dumpstring och tittade på vad andra hittade om kvällarna, men det tog närmare ett år innan hon själv vågade sig ut. Tillsammans med en person hon fått kontakt med i gruppen började hon själv gå ut om kvällarna för ett halvår sen. Men det var svårt att hitta någon som ville dumpstra tillsammans med henne.

– Jag frågade flera stycken om jag fick hänga på dem, men folk vill hålla sina ställen privata, säger Jenny.

Jenny dumpstrar minst en gång i veckan.
Jenny dumpstrar minst en gång i veckan.

En man går förbi och tittar åt Jennys håll när hon tar upp champinjoner ur en påse.

– Dumpster diver, bästa, ropar han och fortsätter vidare.

Hon berättar att ingen någonsin har reagerat negativt när de sett henne leta i soporna. Vissa kan titta lite och hon har varit försiktig när polisbilar och väktare åkt förbi, men ingen har stoppat henne. Hon har träffat på andra dumpstrare och letat tillsammans vid vissa tillfällen.

”Detta blir perfekt till hundarna” säger Jenny när hon hittar köttfärs i ett sopkärl.
”Detta blir perfekt till hundarna” säger Jenny när hon hittar köttfärs i ett sopkärl.

I forum på Facebook diskuteras lagligheten i dumpstring och det råder många oklarheter i frågan. Om containern inte är låst så borde det vara okej? Om containern inte står i ett inhägnat område så är det väl lagligt? Men det är olagligt, och även öppna containrar är förbjudna att gräva i.

Ann Lundgren, jurist och lärare i straffrätt på Umeå universitet, berättar att man kan göra sig skyldig till tre olika brott om man dumpstrar. Stöld, egenmäktigt förfarande och olaga intrång om containern befinner sig på en plats allmänheten inte har tillträde till.

– Saker som slängs i containrar är inte övergivet, det betyder att man inte får ta det, säger Ann Lundgren.

Man kan tro att något som är slängt borde vara okej att ta, men det som slängs i containrarna är i containerföretagens besittning. Det betyder att containerföretagen äger soporna. Polisen säger däremot att detta inte är ett brott de prioriterar.

– Man måste ha uppsåt för att dömas för brotten och för att ha uppsåt måste man förstå att man inte får ta sakerna. Problemet blir då att folk tror att de får ta saker ur soporna, säger Ann Lundgren.

Jenny säger att hon inte tycker att hon gör något fel, även om hon inte har lagen på sin sida. Det är snarare matbutikerna som borde tänka över vad de slänger, anser Jenny.

– Jag tycker jag förtjänar detta. Jag har jobbat hela mitt liv, har MS och har klarat mig med nöd och näppe. Jag tycker jag gör rätt, det borde vara olagligt att matbutikerna kastar mat, säger Jenny.

Trots Jennys påstående om att det var en sämre kväll så fick hon med sig allt från köttfärs och kyckling till frukt och blommor hem.

Jenny heter egentligen något annat.

Jenny tar med sig en dramaten, kylväska, plasthandskar och en pannlampa när hon dumpstrar.
Jenny tar med sig en dramaten, kylväska, plasthandskar och en pannlampa när hon dumpstrar.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget