”Dra för helvete”

Teodoro Locsin, Filippinernas utrikesminister.
Teodoro Locsin, Filippinernas utrikesminister.

Filippinernas utrikesminister tycks ha tröttnat på kampen om Sydkinesiska havet. På Twitter uttrycker han sin frustration mot Kina i hårda ordalag.

”Kina, min vän, hur kan jag formulera detta hövligt? Låt mig see… Åh… DRA FÖR HELVETE”. Så uttryckte sig Filippinernas utrikesminister Teodoro Locsin på Twitter.

Det handlar om maktkampen om Sydkinesiska havet. En omdebatterad sådan. 2016 togs konflikten hela vägen till den Permanenta skiljedomstolen i Haag. Där föll domen mot Kina, och där med till bland andra Filippinernas fördel.

Jerker Hellström är chef för ”The Swedish Center for China Studies”. Han upplever att tvisten med just Filippinerna varit relativt lugn sedan beslutet i Haag.

– Det kom efter att Rodrigo Duterte tagit över som president, och han visade sig vara ganska vänligt inställd till Kina, säger Hellström.

Konflikten grundar sig i flera anledningar.

– Ofta pratas det om att energiresurserna som är Kinas största intresse i havet. Men det handlar också om fiskeresurserna och att kontrollera farvattnet, säger Jerker Hellström.

Utrikesminister Locsin var inte klar med sin hälsning till Kina. ”Vad gör ni med vår vänskap?”, fortsatte han. ”Ni är som en ful typ som tränger er på en stilig kille som vill vara vänner”.

Hur utspelet kommer påverka konflikten och Filippinernas relation med Kina återstår att se. Att Kina spelar i en annan liga jämfört med sina grannländer är inget nytt.

– Det är hela tiden det som ligger i vågskålen för Kinas grannländer. Vill man bibehålla tillgång till kinesisk kapital och marknaden, så tror jag många uppfattar det som att de måste akta sig för att inte stryka Kina mothårs, säger Jerker Hellström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget