Dopning - en olaglig genväg till större muskler

Akne, depression, håravfall och krympande testiklar. Det är bara några av biverkningarna som man kan få vid användning av dopingpreparat. Trots detta väljer många att riskera hälsan och ta en olaglig genväg till större muskler.

Dopingpreparat har länge använts inom idrotten för att höja prestationen och få starkare muskler eller bättre uthållighet. Hormondopingpreparat blev olagliga i Sverige 1992.

Nationella befolkningsstudier som görs av Folkhälsomyndigheten, visar att styrketränande män i åldern 18-34 år är mest benägna att använda dopingpreparat. Preparaten används i hela Sverige, men är vanligare i storstäderna än i mindre orter och används inte längre bara av elitsatsande idrottare.

Emma har tävlat i bikinifitness både utomlands och i Sverige och stöter ofta på människor med fördomar om fitnessbranschen.
Emma har tävlat i bikinifitness både utomlands och i Sverige och stöter ofta på människor med fördomar om fitnessbranschen.

Emma Ljungqvist är 29 år och kommer från Stockholm. Hon tävlar i bikinifitness och gjorde sin första tävling 2013. Hon möter ofta människor som har förutfattade meningar om fitnessbranschen.

– Många har en bild av att alla i branschen dopar sig. Man ser de vältränade kropparna och tror att det är omöjligt att träna sig till det, säger hon.

Det svenska bodybuilding- och fitnessförbundet har noll tolerans mot dopning. Åker man fast är straffet avstängning eller böter. Emma berättar att den yngre generationen vill att allt ska gå så snabbt som möjligt, vilket kan vara en av orsakerna till att man väljer att dopa sig. Men att bygga drömfysiken tar tid. I snitt brukar man vara som bäst när man är runt 30 menar hon.

– Det tar minst tio år att bygga en bra fysik, om man inte har några tidigare erfarenheter från andra sporter. När du går in i fitnessbranschen behöver du ställa dig frågan om det här är något du vill lägga din tid på i tio år eller längre. Tålamod är nyckeln.

Anabola steroider

För de flesta är anabola steroider det mest kända preparatet. Anabola androgena steroider (AAS) är ett samlingsnamn för olika substanser som ger liknande effekter. Den anabola effekten är uppbyggande och gör att musklerna växer, och den androgena effekten utvecklar det manliga könet och ger mer hårväxt, eftersom AAS innehåller det manliga könshormonet testosteron. Steroider kan vara tabletter, medan andra tas med spruta.

Testosteronnivån i anabola steroider är mycket högre än den naturliga nivån i kroppen. Det leder till att musklerna vill växa snabbare. Med det kommer stora biverkningar, som är olika beroende på om du har en biologisk manskropp eller en biologisk kvinnokropp. I den här texten använder vi orden man och kvinna, för att visa skillnaden.

Biverkningarna är många

När man är i puberteten utvecklas kroppen, och använder man dopingpreparat under den tiden kan utvecklingen stanna upp. Biverkningar som förlorad impulskontroll, lågt självförtroende, ångest och mani är några av de psykiska konsekvenserna som kan komma av dopinganvändning.

– Har du otur, kan du må dåligt resten av livet. Biverkningarna man får av dopning är inte värda det, säger Emma.

Biverkningar för män:
Akne på rygg, axlar och bröst
Förstorade bröstkörtlar
Bristningar i huden
Krympande testiklar
Minskad sexlust - det kan ta ett halvår innan den kommer tillbaka
Stora förändringar i humör och självförtroende
Aggressivitet och depression

Biverkningar för kvinnor:
Oregelbunden mens
Förstorad klitoris
Ökad behåring på kroppen
Mörkare röst

För dopningsbrott kan man dömas till böter eller fängelse.
För dopningsbrott kan man dömas till böter eller fängelse.

Vad säger lagen?

Den svenska dopningslagen omfattar syntetiska anabola steroider, testosteron och tillväxthormon.

Det är olagligt att tillverka, ge bort, sälja, ha, använda, eller ta in något av dessa medel i landet. Det är bara lagligt om en läkare har skrivit ut det som läkemedel på recept.

För dopningsbrott kan man dömas till böter eller fängelse. Lagen är som många andra gånger komplex och vilket straff man får beror på mängden dopningsmedel och andra omständigheter.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget