Donald Trump förbjuds att blockera användare på Twitter

Foto: Evan Vucci/TT

Donald Trump har sedan hans resa mot det amerikanska presidentskapet startade varit en aktiv användare av Twitter. Nu förbjuds Donald Trump att blockera användare på Twitter från sin profil.

En amerikansk domare har nu förbjudit Donald Trump från att blockera användare på Twitter. Det anses vara olagligt då det kränker yttrandefriheten. Domaren anser att Trumps Twitterkonto är ett öppet forum som bör vara tillgängligt för alla amerikanska medborgare.

Fallet angående Trump och hans Twitterkonto väcktes av ett institut vid Colombia Universitet och sju personer som blivit blockerade från Trumps profil. De personer som blockerats direkt av Trump är personer med stort inflytande i den offentliga debatten, bland annat författare och skådespelare som uttryckt kritiska åsikter om Trumps presidentskap.

Donald Trumps Twitterkonto den 25 maj 2018. 
Att blockera någon på Twitter innebär att den blockerade personen inte kan kommentera på inlägg skrivna av den profil som blockerat dem.
Donald Trumps Twitterkonto den 25 maj 2018. Att blockera någon på Twitter innebär att den blockerade personen inte kan kommentera på inlägg skrivna av den profil som blockerat dem.

Att blockera någon på grund av åsiktsskillnader är diskriminerande och strider mot yttrandefriheten, menar den amerikanska domstolen. Trumps egna advokater menar att Trump, också med grund i yttrandefriheten, har rätt att blockera de personer som han inte vill interagera med.

De olika sidorna menar alltså att medborgarnas rättigheter och Trumps personliga rättigheter strider mot varandra i denna fråga. En lösning föreslagen av domaren är att Trump genom funktionen “mute” på Twitter kan välja att inte behöva se dessa personers kommentarer eller inlägg, detta utan att blockera dem och därmed kränka deras rättigheter.

Donald Trump har över 52 miljoner följare på Twitter.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget