Distansundervisning ger bättre resultat – men inte för alla

På grund av coronavirusets smittorisker sker en stor del av hela Europas skolundervisning nu på distans. Trots utmaningarna är resultaten oväntat bra, men inte för alla.

Distansundervisningen slår hårt mot barn med svårare hemförhållanden.
Distansundervisningen slår hårt mot barn med svårare hemförhållanden.

Under tisdagen hölls ett webbmöte för ministrar i EU-länderna, Norge, Schweiz och Island. Där diskuterade och delade man erfarenheter av den senaste tidens omställning till distansundervisning, och kunde efter detta dra vissa gemensamma slutsatser.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) berättar för TT att i hem där föräldrarna har högre utbildning hade närvaron på vissa håll till och med ökat, och att resultaten av hemundervisningen nästan var oväntat bra. Vad som tyvärr också verkade vara ett mönster var att barn med lite svårare hemförhållanden hade svårare att hänga med i undervisningen.

– Det är ofta de elever som inte har tillgång till en dator hemma, som inte har wifi-uppkoppling, som bor så trångt att det är svårt att hitta en lugn vrå att ha distansundervisningen på, säger Ekström till TT.

Ekström berättar också att man i Sverige försökt underlätta för barn med behov av extra undervisningsstöd genom att hålla skolorna öppna, men då för mindre grupper för att minimera smittspridningen.

EU:s forsknings- och utbildningskommissionär Mariya Gabriel säger under tisdagens presskonferens att hon hoppas att länderna genom dessa erfarenheter tillsammans ska kunna arbeta fram en bra plan för distansutbildningen framöver.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget