Digital Demokratidag och nätet som politisk arena

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anordnar digital Demokratidag den 28 april. I det digitala rummet talas det om nätets påverkan på demokratin. I den fysiska världen talar Läget med tre ungdomar om samma sak.

Kommuner och regioner deltar i SKR:s digitala Demokratidag 2022. Bland annat talar SKR:s ordförande Anders Knape, journalisten Erika Bjerström och forskarna Siv Sandberg och Anders Lidström.

Rollen som det digitala rummet spelar under ett valår är ett av ämnena som lyfts under dagen. Här handlar det om att stärka motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat i en digital tid.

Ämnet är relevant för både kommuner och regioner, men också för unga. Nätet är nämligen en stor och viktig informationskälla för just ungdomar.

“Sociala medier är en viktig källa till politisk information och en plats där alla utom de äldsta diskuterar politik. Men ett hårt debattklimat får många att begränsa sig i det politiska samtalet, och informationen på sociala medier bedöms inte som särskilt trovärdig”

Skriver Internetstiftelsen i sin rapport Svenskarna och internet: Valspecial 2022.

Manal Maalym 17 år, Sara Hasal 18 år och Iba Beddyaf 16 år.
Manal Maalym 17 år, Sara Hasal 18 år och Iba Beddyaf 16 år.

Läget kollar vad tre ungdomar har att säga om saken.

– Från sociala medier får jag mycket information om vad som händer i världen, säger Manal Maalym.

Sara Hasal instämmer och lägger till att man inte ska tro på allt som läggs ut.

– Jag har fått falsk information från internet som jag sedan spred vidare till min klass. Jag tänkte inte på att informationen kunde vara falskt förrän min lärare sa att den var det, säger hon.

Iba Beddyaf tänker på hur det skulle vara om inga sociala medier fanns.

– Det hade varit mycket svårare att veta vad som händer i världen, säger hon.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget