Regnmolnen vandrar in över Ärvingehallen i Kista. Men där är det ingen som behöver bry sig. Under taket, bland ribbstolar och basketkorgar fyller BK Järvas ungdomar den blå gummiplanen som är absolut täckt i ditritade färgade linjer för alla sorters sporter. Deras sport är basket.
Vaxholm, Danderyd, Täby och Lidingö är bland de kommuner som dyker upp högst på listan av föreningsaktiva ungdomar i Sverige. De har gemensamt ett socioekonomiskt försprång tillskillnad från de som är på den respektive bottenlistan.
I botten hittar vi Hovsjö i Södertälje med 25,2 procent aktiva, näst på tur i Stockholm är Tensta, sen Ronna, sen Fittja. Johan Norberg, idrottsprofessor på Malmö universitet, menar att det inte är ovanligt i invandrartäta områden. Ideella föreningar har haft det svårt att nå ut till de här områdena berättar han för SVT.
Trots det så finns det ett område, benämnt som utsatt område, som ändå håller starka siffror. I Husby i Stockholm idrottar 72,5 procent av barn och ungdomar. Inte långt ifrån Lidingö på 76,6 procent. Där jobbar Jan ”Isse” Isaksson som klubbchef för BK Järva.
– Ingen vet vem Jan är, det är Isse som folk känner, säger Jan Isaksson.
Jan Isaksson berättar att i utsatta områden är det svårt att hålla kvar ungdomarna.
– I vårt område så kan man också tänka sig att de som lyckas flyttar oftast ifrån området. Det är ju lite vår problematik också för vi har ju mycket bra medlemmar som har en vision, drömmar och mål. Så när någon kommer in på en högskola någonstans i landet då blir man kvar i den staden och kanske får jobb där och inte kommer tillbaka. Så vi har ju upp till arton till tjugo års ålder sen är det ju tufft att hitta unga ledare, säger Jan Isaksson.
Därför satsar de ungt.
– Men då när man kan få en ung kille eller tjejer i tretton till fjorton års ålder att vara ledare för ännu yngre barn och känna sig stolta och vara ett föredöme, förebild, kompis, storasyrra, storebrorsa... Så har det bildat någon sorts familjär känsla, säger Jan Isaksson.
För att idrottsföreningar för barn och ungdomar ska fungera behövs engagemang från föräldrar, det menar Johan Norberg.
– När föräldrar saknar kunskap och erfarenhet av föreningsliv, uppstår snabbt ledarbrist. Och utan ledare går klubben under. Denna utveckling har vi sett många exempel på, säger Johan Norberg till SVT.
I socioekonomiskt utsatta områden kan det bli svårt att få med föräldrar i matchen. Att vara delaktiga i hela processen från att köra barnen till match och träningar, sitta i styrelsen och påverka inom föreningen har tidigare varit sett som ett framgångskoncept för föreningsliv.
– När föräldrar saknar kunskap och erfarenhet av föreningsliv, uppstår snabbt ledarbrist. Och utan ledare går klubben under. Denna utveckling har vi sett många exempel på, säger Johan Norberg till SVT.
Just den familjära känslan som Jan Isaksson berättar om är det som han tror har varit framgångskonceptet i deras fall. Inte att föräldrar är där, utan att ungdomarna får känna att de gör skillnad och får ta ansvar genom den sporten som de älskar. Jan Isaksson har coachat i BK Järva snart 40 år. Tidigare i år resulterade de 40 åren i en nominering till årets barn och ungdomsledare.
– Det var ett hjärta som brann och det gav mig så mycket. När man var ung vuxen så var det väl basket som höll en på en bra bana i livet, säger Jan Isaksson.
Det är för familjen.
– Det blev mycket uppmärksamhet på en gång och så fick man höra kommentarerna och hejaropen runtomkring, det var helt fantastiskt. Då fick man ännu mera kraft igen. Jag tror att jag och även andra ledare har speglat att det blir en kultur och ett arv i föreningar. Att man inte gör det för sin egen skull utan man gör det för familjen, i det här fallet klubben, säger Jan Isaksson.
Det Jan Isaksson vill göra är att bygga en familj. Det är en metod för att unga ska få en chans att vara med.
– Det här är ett jättebra exempel på det mest grundläggande. Man försöker göra ungarna delaktiga genom att få dem att bli ledare. Det får föreningen att växa och spelarna att stanna kvar, säger Johan Norberg till SVT.
Basket är enkelt.
På nästan alla skolgårdar i Sverige finns en basketkorg. Men det är långt ifrån den mest populära sporten. Basket är helt enkelt en så enkel sport – inte mycket behövs, menar Jan Isaksson.
– Du behöver ingenting egentligen, är du utomhus behöver du bara fritidskläder, inomhus är det samma sak. Du har allting från början. Du blir delaktig så enkelt. Basket är egentligen många människor på en ganska liten yta från början, säger Jan Isaksson.