Det ska göra Järfälla klimatneutralt

Klimatneutrala 2030 – det är Järfällas ambition. Nu satsar kommunen på att säkra energiförsörjning samtidigt som man minskar klimatpåverkan i nya målsättningar.

– Vi får ta ett steg i taget, säger Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla kommun.

Aphram Melki (C) menar att det ska bli lättare att bygga solceller och lagra energin.
Aphram Melki (C) menar att det ska bli lättare att bygga solceller och lagra energin.

Konsument till producent

Att gå från konsumenter till producenter är ambitionen i Järfällas nya målsättningar. Den stora satsningen innefattar byggnader, kvarter och hela områden och presenteras av kommunen tillsammans med White Arkitekter, som är ett arkitektkontor med fokus på hållbarhet. Kommunen satsar på att hitta de delar av kommunen som har bäst förutsättningar för att bli energipositiva, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi behöver agera för att minska utsläppen och då är det grundläggande med ett hållbart stadsbyggande som ger människor rätt förutsättningar att leva hållbart, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla i ett pressmeddelande.

Tanken i framtiden är att ha testbäddar, en typ av samverkan i idéutveckling, där målet är att ta fram att man ska kunna lagra energi i olika kvarter. Men kommunen har inte bestämt var. Energi som man inte använder på till exempel sommaren ska bli lättare att sälja till elföretagen, Aphram Melki säger till Läget att det går lättare på vissa ställen men inte överallt.

Cyklar, buss och tåg alla delar av ”mobilitetstänket”.
Cyklar, buss och tåg alla delar av ”mobilitetstänket”.

”Mobilitetstänk”

Han berättar om att det tidigare funnits en “kulturmiljöplan” som gjort det svårt att få bygglov för solceller på tak. Nu ska det bli lättare att godkänna såna bygglov. En annan del av satsningen handlar om ett “mobilitetstänk”, där fokus ska ligga på att kunna ta sig runt med cykel, buss och tåg.

– Vi ser i Barkarbystaden, där det bor fler yngre, det är inte givet att alla behöver äga en bil. Det kanske blir bilpooler där du bara använder bilen när du behöver den, säger han.

Aphram Melki, Vice ordförande och gruppledare för Centerpartiet Järfälla.
Aphram Melki, Vice ordförande och gruppledare för Centerpartiet Järfälla.

”Ett steg i taget”

Vad gäller kommunens målsättning, att bli energipositiva till 2030, tror Melki att det kan ta tid.

– Att vara självförsörjande tror jag inte helt att vi kommer vara till 2030, däremot kommer vi öka våra insatser. Vi är precis i början så det kommer ta tid innan det landar, vi har ju utmaningar i hela Sverige vad gäller ekonomi. Så vi får ta ett steg i taget, säger han.

Ämnen i artikeln
Mer från: Klimat
Mer från Läget