Det ska du tänka på inför antagningen

Hundratusentals väntas söka högskoleutbildning till hösten. Vid midnatt stänger anmälan till över 16 000 program och kurser. Men hur ska man tänka om sin framtida utbildning?

– Det gäller att använda både hjärna och hjärta, säger Albert Ohlin, ordförande för Saco:s studentråd.

Lunds universitet
Lunds universitet

Vill du ha ett jobb direkt efter examen? Då är det lärare, arbetsterapeut eller ingenjör du ska söka till. Vill du tjäna pengar? Satsa i så fall på att plugga till läkare eller jurist. Studenter inom kommunikation, samhällsvetenskap och journalistik möter en tuff arbetsmarknad.

Albert Ohlins viktigaste tips är att välja en utbildning man är intresserad av, samtidigt som man ska fråga sig hur ens framtida arbetsliv ska se ut.

–Det är också viktigt att man trivs med det man pluggar med. Detta är något du kanske ska hålla på med i sex år, tillägger han.

Albert Ohlin, ordförande för Saco:s studentråd
Albert Ohlin, ordförande för Saco:s studentråd

Möjligt att byta utbildning

På Universitets- och högskolerådets hemsida kan man se antagningsstatistik för tidigare terminer. Albert Ohlin tipsar att kika på denna statistik så att man inte söker kurser man inte kommer in på.

– Det kan också vara bra att veta att det inte är hela världen om du väljer fel utbildning. Det är helt okej att byta program efter någon termin, säger han.

Ofta möjligt att nå din drömutbildning

Den 12 juli publiceras det första antagningsbeskedet, som följs av ett andra antagningsbesked två veckor senare. De flesta svenska universitet inleder höstterminen i slutet av augusti.

Kommer du inte in på din drömutbildning denna gång? Då finns det omvägar att ta.

– Det finns möjligheter att läsa till ett tekniskt basår, du kan göra högskoleprovet eller läsa upp betyg på Komvux. Det finns nästan alltid möjligheter att hitta vägar till din drömutbildning, säger Albert Ohlin.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget